Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

„Великобритания ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.


Това заяви британският финансов министър Джереми Хънт по време на срещата си с Володимир Зеленски в Киев, съобщи „Киев Индипендънт“.

Хънт поиска да разбере кака Украйна планира да използва новото оборудване, дължимо от Обединеното кралство.

Тази седмица британският премиер Риши Сунак обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда, заедно с най-голямото досега дарение от Обединеното кралство на критични боеприпаси като ракети и средства за противовъздушна отбрана. С него военната подкрепа на Великобритания за Украйна достига 3 млрд. паунда през тази финансова година, в допълнение към вече ангажираните 4,6 млрд. паунда от началото на незаконната инвазия на Русия. Това ниво на подкрепа ще бъде поддържано толкова дълго, колкото е необходимо.

„Войната в Украйна продължава по-дълго, отколкото мнозина се опасяваха, но днес видях, че решимостта на народа остава непоколебима. Сега върху приятелите на Украйна лежи отговорността да увеличат натиска върху Путин и да помогнат за възстановяването на мира и просперитета в Европа - ние сме решени да изиграем водещата си роля“, заяви британският финансов министър.

„Сигурността на Украйна е и наша сигурност, а милиардите средства и оборудване, които Великобритания е предоставила до момента, са само началото на дългосрочен ангажимент за подкрепа на Украйна в борбата ѝ с Русия толкова дълго, колкото е необходимо“, добави той.

В отговор Зеленски изрази благодарността си към британското правителство и британския народ, че са с Украйна от първия ден на войната./БГНЕС