Великобритания задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия

Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, съобщи Би Би Си.

Тримата заподозрени в шпионаж за Русия са арестувани. Всички обвиняеми са български граждани, те са задържани през февруари и оттогава са в ареста. В момента им е наложена мярка „задържане под стража“. Британските власти твърдят, че те са работили за руските служби за сигурност.

Те са обвинени в притежание на документи за самоличност с "неправомерни намерения", като се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са фалшиви. Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани по силата на Закона за служебната тайна от разследването за борба с тероризма към полицията, отговаряща за шпионажа на национално ниво.

Те са: Орлин Русев, на 45 г., от Грейт Ярмът, Норфолк; Бисер Джамбазов, на 41 г., от Хароу, северозападен Лондон; Катрин Иванова, на 31 г., също от Хароу.

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на различни длъжности и обитава крайградски имоти. Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болница, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, между които запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията. /БГНЕС