Великобритания забранява на мигрантите да обжалват депортиране

Британското правителство се стреми да спре "обжалването на депортацията" на онези, които достигат до Великобритания, прекосявайки Ламанша с малки лодки, съобщава вестник "Таймс".

Британският ежедневник посочва, че Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство работи по два варианта за справяне с проблема с незаконната миграция: или да забрани на тези, които претендират за убежище, или да им позволи да обжалват само след като са били депортирани.

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви, че "неприемливият брой хора", които рискуват живота си, прекосявайки Ламанша с малки лодки, поставя "безпрецедентно напрежение" върху системата за предоставяне на убежище в страната.

"Нашият приоритет е да спрем това и да предотвратим незаконното преминаване, а новото ни оперативно командване за малки лодки, подсилено от стотици допълнителни служители, работи усилено, за да разруши бизнес модела на трафикантите на хора", добави говорителят.

Според официалните данни през 2022 г. рекордните 45 756 мигранти са прекосили Ламанша до Обединеното кралство.

Освен че сключи споразумение с Франция за борба с контрабандата на хора в Ламанша, през април миналата година Обединеното кралство разкри и спорен план за депортиране на търсещите убежище в Руанда, където молбите им ще бъдат обработени. /БГНЕС