Великобритания се готви за погребението на кралицата

Великобритания се подготвя за важното погребение на кралица Елизабет II. Крал Чарлз III се готви да приеме световни лидери.

Късно миналата вечер пристигна президентът на САЩ Джо Байдън. Той е един от десетките държавни глави, които пристигат в момента. Това е причината Великобритания да организира най-мащабната си полицейска операция около историческото погребение.

Смъртта на кралица Елизабет на 96-годишна възраст на 8 септември след седем десетилетия на трона предизвика бурни емоции. Стотици хиляди хора се стичат, за да ѝ отдадат почит.

Скърбящите трябва да чакат до 25 часа, тъй като опашките се разраснаха на километри покрай река Темза. Изглежда, че входът за опашката ще бъде затворен в някакъв момент в неделя, съобщи АФП

Миналата вечер, докато траурните хора се минаваха покрай ковчега, принц Уилям и принц Хари поведоха осемте внуци на кралицата в 12-минутно бдение около ковчега.

Хари прекара два тура с британската армия в Афганистан. Той носеше униформата на кавалерийския полк "Blues and Royals", в който е служил.

Този ход изглежда като последната „маслинова клонка“, предложена от Чарлз към най-малкия му син, след като Хари и съпругата му Меган обвиниха кралското семейство в расизъм.

Хари беше лишен от по-висшите си почетни военни титли. Бдението ще бъде единственият път, в който той ще бъде видян във военна униформа на кралски церемонии.

По-рано кралят и най-големият му син Уилям изненадаха стоящите на опашка по брега на Темза. Те направиха непланирана разходка, за да им стиснат ръцете и да им благодарят, че са дошли.

Погребението на кралица Елизабет ще се състои в понеделник в Уестминстърското абатство в Лондон в 10:00 ч. по Гринуич.

Докато лидерите на Европейския съюз, Франция, Япония и много други държави ще присъстват, тези на Русия, Афганистан, Мианмар, Сирия и Северна Корея не бяха поканени.

Чарлз, на 73 години, е най-възрастният монарх, възкачвал се някога на трона. Той ще бъде домакин на десетките високопоставени гости, включително Байдън, на прием в Бъкингамския дворец в неделя вечерта.

Лидери, сред които ще са Джасинда Ардерн от Нова Зеландия, австралийският прорепубликанец Антъни Албанезе, канадският Джъстин Трюдо и много други.

"В това време на голяма скръб сме благодарни, че сме тук и отдаваме почит на кралицата за нейните заслуги към дълга, вярата, семейството и Британската общност", заяви Албанезе в Туитър.

Напливът на високопоставени лица представлява изключително предизвикателство за британската полиция.

Повече от 2000 служители от цялата страна са привлечени да помагат за сигурността.

След погребението ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор.

Великобритания ще запази минута мълчание в 19:00 ч. по Гринуич в неделя, за да отбележи "живота и наследството" на кралицата преди нейното погребение.

Някои опечалени вече започнаха да се събират по маршрута в центъра на Лондон. Те искат да са сигурни, че ще имат място на първия ред на погребалната процесия.

Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство. /БГНЕС