Великобритания разреши екстрадицията на Асанж в САЩ

Апелативният съд на Англия и Уелс разреши екстрадицията на Асанж в САЩ, а защитата на основателя на „Уикилийкс“ има право да обжалва присъдата.

Вашингтон иска да изправи 50-годишния австралийски гражданин пред съда за публикуването на секретни военни документи, свързани с войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Но съдия от по-нисша инстанция блокира екстрадицията през януари, преценявайки, че той е изложен на риск от самоубийство при дело на американската съдебна система. Адвокатите на американското правителство обаче заявиха през октомври, че съдията не е отдал достатъчно значение на други експертни показания за психическото състояние на Асанж. Те също така се опитаха да уверят съда, че той няма да бъде държан в наказателна изолация във федерален затвор от най-висок клас и ще получи подходящо лечение.

Делото се превърна в кауза за свободата на словото, като поддръжниците на Асанж твърдят, че „Уикилийкс“ има същите права като другите медии да публикува секретни материали в интерес на обществото.

При предишни изслушвания сградите на съда бяха препълнени с привърженици на Асанж, които развяваха плакати и настояваха за незабавното му освобождаване.

Правителството на САЩ повдигна на Асанж 18 обвинения, свързани с публикуването през 2010 г. от „Уикилийкс“ на 500 000 секретни файла за конфликтите в Афганистан и Ирак.

Ако бъде екстрадиран, съден и осъден, той може да получи до 175 години затвор, въпреки че е трудно да се определи точната присъда и тя може да бъде и по-кратка.

Самият Асандж е в ареста от 2019 г., въпреки че е излежал предишна присъда за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго дело. Журналистът прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне преместването си в Швеция и за да не се изправи пред обвинения в сексуално посегателство, които по-късно бяха оттеглени. Докато бе в мисията на южноамериканската държава, той стана баща на две деца от партньорката си Стела Морис, член на юридическия му екип. Миналия месец британските затворнически власти разрешиха на двойката да сключи брак в строго охранявания затвор "Белмарш" в югоизточен Лондон.

Днешното решение вероятно няма да бъде краят на сагата. Сега делото може да бъде върнато на по-долна инстанция, за да бъде разгледано отново. Защитата на Аснаж може да поиска разрешение за ново, окончателно обжалване пред Върховния съд на Великобритания.

Годеницата на Асанж нарече решението на лондонския съд "голяма съдебна грешка". /БГНЕС, АФП