„Велико народно въстание“ се заканва да измете управляващите

Ударно началото на новия политически сезон предвещава датата 2 септември. Лятната ваканция на депутатите свърши и те идват в новата им пленарна зала, за да възстановят работата на законодателния орган през есенната сесия, предаде репортер на БГНЕС.

Отвън обаче ги посреща масов протест под надслов „Велико народно въстание“, с който недоволни от управлението граждани отново ще призоват за оставка на третото правителство на премиера Бойко Борисов, предсрочни парламентарни избори и оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев.

Как започна всичко?

Причините за обществото недоволство са различни и разнообразни, но като конкретен повод за излизането на хора по площадите могат да се посочат две събития.

Първото – дебаркирането с лодка на плаж „Росенец“ от страна на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, осъществено на 7 юли и излъчвано на живо в социалните мрежи. Заедно със свои съпартийци Иванов се опита да достигне до брега на морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който е публична държавна собственост, а като такава следва да е достъпен за всички, но бе спрян от анонимни гардове, които по-късно се оказаха служители на Националната служба за охрана (НСО).

Второто – съвместна акция на СДВР и прокуратурата сутринта на 9 юли, когато въоръжени мъже нахлуха в президентството, за да обискират кабинети, свързани с досъдебното производство срещу секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Още същия ден хиляди граждани се събраха пред президентството в знак на несъгласие със случващото се. При тях излезе президентът Румен Радев, който произнесе прочутото си слово „Мутри вън!“, което се превърна в един от лозунгите на гражданското недоволство в страната.

От протести към блокади и гражданско неподчинение

Протестите и мирните шествия по улиците и булевардите на София в един момент прераснаха в блокади на ключови кръстовища – първо на „Орлов мост“ и между Президентството и Партийния дом, а след това и пред Ректората на СУ. Такива имаше и в други градове. Въпреки че веднъж бяха премахнати от полиция и жандармерия, протестиращите веднага ги възстановиха. Серия от блокади-изненади малки групи протестиращи устроиха и пред сградите на някои държавни институции, както и на кръстовището пред Румънското посолство, където на няколко пъти се стигна до напрежение.

Реакцията на властта

Още от самото начало на протестите управляващите ги заклеймиха, заявявайки, че те ще доведат до блокирането на държавата и икономиката. Премиерът Бойко Борисов в една от първите си прояви след избухването на недоволството, в съботната вечер, заяви, че протестиращите ще счупят държавата. Той предупреди също така, че неговото оттегляне от властта може да доведе и до загубата на евросредства. „Протестът не роди своите автентични водачи. Лозунгът "Всички вън" е деструктивен и дълбоко погрешен“, многократно подчертаваше министър-председателят.

Различни представители на управляващата партия от министри до депутати наричаха хората на улицата „метежници“, „бунтовници“, „деградирали типове“ и др. Обвиняваха ги, че изкарват ковчези и вдигат бесилки по булевардите. Дори властимащите се изкарваха дискриминирани от гражданите, които им искат оставката. Бившият началник на кабинета на Сергей Станишев доц. Татяна Буруджиева ги обвини и в тероризъм по повод на протестните действия на Минчо Спасов в столичното метро.

Снимка от Орлов мост от утрото на 18 август

Как видяха чуждите медии случващото се у нас?

Протестите в България привлякоха вниманието на световните медии. В страната ни пристигнаха екипи на водещите германски телевизии ZDF и ARD, както и на „Евронюз“ и „Ал Джазира“, които излъчиха задълбочени телевизионни репортажи за ситуацията у нас. „Протестът е насочен главно срещу министър-председателя на България Бойко Борисов, който - според протестиращите - олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност“, се казва в материала на ARD. В него се посочва още, че „най-вече младите демонстранти желаят да видят България като функционираща правова държава, а не като най-изостаналата страна по отношение на борбата срещу корупцията“.

В рубриката "Новини за деца" германската телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици хората в България излизат на протест. "Корупцията е забранена, но в България очевидно е често срещана. Именно заради нея на училищата и болниците в страната им липсват пари. Това казват и демонстрантите: корупцията е една от основните причини за лошото състояние на държавата. И затова настояват за оставката на правителството", разказват журналистите от ZDF. Авторите на филмчето не пропускат да обяснят и ролята на правосъдието: "Задача на българския съд е да се бори срещу корупцията, но това се случва твърде рядко. Демонстрантите смятат, че съдилищата помагат на корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова протестиращите настояват и за реформа на съдебната система".

Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 последователни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка на фона на критиките си за неуспеха да се справи с корупцията. Това твърди „Евронюз“ в последната си публикация по повод протестите в България, на които има присъствени собствени репортери.

Мощни олигархични групировки са превзели България, написа „Айриш таймс“.

България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, която е затънала дълбоко в блатото от непотизъм и престъпната олигархична мрежа, пише Паул Лендвай в колона за австрийския вестник „Дер Щандарт“.

Меркел гледа към София с безпокойство, посочи немското издание „Кронен Цайтунг“.

Конституция и Велико народно събрание

На 37 ден от започването на протестите, на 14 август, премиерът Бойко Борисов предложи да се изработи нова Конституция. Основните акценти в неговото извънредно обръщение към нацията бяха: свикване на ВНС, намаляване на депутатите на 120, закриване на ВСС, редовно изслушване на главния прокурор.

„Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие“, мотивира се Борисов.

Повечето анализатори и политическите опоненти на премиера оцениха неговите предложения като печелене на време. Според лидера на „Да, България“ Христо Иванов новата Конституция и ВНС целят да циментират статуквото. Президентът Радев заяви, че разговори за нов основен закон са възможни само след оставката на кабинета.

Машинното гласуване

На 27 август председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Причината несъгласието й с внесената промяна в избирателния кодекс. Тя предвижда отговорността за придобиването на машините за гласуване да бъде изяло на комисията. Това стана на фона на изявлението на вицепремиера Томислав Дончев, че следващите избори трябва да бъдат машинни, защото „в обществото има консенсус, че това ще помогне за честността на изборния процес“.

Тръгваме ли по пътя на нова Конституция?

На 2 септември стартира новият политически сезон. Най-очакваната новина ще бъде дали управляващите от ГЕРБ са успели да съберат необходимите 120 подписа, за да стартират дебата за нова Конституция, свикване на Велико народно събрание и рестарт на обществено-политическата система, каквото намерение заявиха.

Опозицията от БСП и ДПС вече даде ясно да се разбере, че няма да подкрепи тази тяхна идея. Рамо на ГЕРБ ще ударят коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, но общият брой на депутатите от мнозинството е 116. Изглежда всичко ще бъде в ръцете на депутатите от „Воля“, чийто лидер Веселин Марешки на няколко пъти изрази противоречиви мнения, както и на независимите народни представители от „Атака“.

Президентът с обръщение към народа

Държавният глава ще направи обръщение към народа от трибуната на парламента, в което се очаква да подгрее общественото недоволство и отново да призове това правителството, което многократно е определял като корумпирано, да се оттегли от управлението на страната.

Борисов: Ясни са сценариите и сценаристите

„Искат пак да има кабинет „Орешарски“. Изиграха много хитър сценарий. Отидоха и подплашиха Ахмед Доган. И какво направиха? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно“. Такъв е последният прочит на събитията, който направи министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов относно ситуацията.

Масови призиви за протест

Основният двигател на протеста отново се очертава т. нар. „Отровно трио“ – скулпторът проф. Велислав Минеков, адвокатът Николай Хаджигенов и пиар експертът Арман Бабикян. Всяка вечер в „триъгълника на властта“ те призовават хората да участват в антиправителствените демонстрации.

Има и няколко политически заявки, най-явната от които е на „Да, България“, чиито симпатизанти се заканват да бъдат на площада от 08.00 часа сутринта до 22.00 вечерта. С този начален час протест за заявили още майките от инициативата „Системата ни убива“, подкрепени от бившия омбудсман Мая Манолова. Опозицията от БСП също отправи призив към членове и симпатизанти да се включат в протестите. /БГНЕС