Вдигнаха колоните на бъдещия мост над пътя за Рилския манастир

Продължава работата по изграждането на мост под двете укрепени срутища на пътя Рила-Рилски манастир, от които през януари падна 40-тонна скала, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В момента се надстройва с още метър част от 150-метровата джоб-стена, между нея и издигнатите колони ще се излее плоча. Движението се регулира от светофар.

Укрепването на двете съседни срутища започна през пролетта на м.г. стойността бе 6.5 млн. лв., градеше я държавната „Автомагистрали“.

На обекта работеше подизпълнител от търновско. До края на 2020 г. бе изградена 150-метвова джоб-стена с височина 4 м., а върху нея бе опъната стоманена мрежа, висока 3 м.

В ската бяха набити анкери, а на тях бе надяната лесозащитна рогозка, върху които легна метална мрежа.

При завършването на обекта на доста работници и не до там толкова специалисти, очите вадеше огромен скален къс, който стърчеше от укрепеното срутище. За беля точно под него джоб-стената минаваше плътно до ската. „нямаме техника да премахнем скалата, обясняваха тогава строителите.

Малко над месец след това, в началото на януари скалата взе че падна върху пътя. По чудо заради ранния час тя не смачка автобуса до Светата рилска обител.

Веднага пътя към манастира бе затворен, а след като скалата бе разбита и премахната бе даден брифинг от Николай Нанков-тогава зам. министър на Регионалното министерство. На него присъстваха проектантите и строителите. Решено бе за да няма повече инциденти, в участъка да бъде извършено „премостване“ или изграждане на нещо като тунел. Тогава бе обяснено, че са изхарчени само малко над 4 млн. лв. от плануваните 6.5 млн. за ремонта.

За целта откъм река Рилска бе прекарана допълнителна лента, а движението към манастира пуснато отново след три месеца на 2 април т.г.

От тогава до днес са излети 5-метрови колони, джоб-стената се надгражда с още метър, за да се изравни с височината на колоните. Върху тях ще бъде излят бетон. Така двете ленти под срутището ще бъдат с покрив над тях.

В момента в участъкът, от който се откъсна огромната скала, отново се анкерира, тъй като мрежите са разкъсани. Премостването в участъка ще направи излишна издигнатата вече 3-метрова стоманена мрежа. /БГНЕС