Възрожденска Елена ще се сдобие за пръв път с картинна галерия

За пръв път възрожденска Елена ще има своя картинна галерия, предаде кореспондентът на БГНЕС от Казанлък и региона.

Строителството на голямата и съвременна сграда в центъра на Елена, с площ 1200 кв. метра е почти на финала, като се очаква тя да заработи през лятото. През десетилетията еленчани и местните управници мечтаят за такова културно пространство, но заради липсата на мащабни инвестиции, това не бе възможно. Сега с европейски средства по трансграничен проект с Румъния и партньорство с община Меджидия, бяха осигурени 962 хиляди евро за новата сграда. Тя се издига в центъра на Елена, на мястото на изгоряло 150-годишно училище. Новата галерия ще допълни облика на възрожденския град, който е традиционна туристическа дестинация.

„Близо две години продължи строителството на новата художествена галерия в града, която всъщност е бившето изгоряло училище, което беше изгоряло и вече сме почти на финала, като се очаква края на март строителството да приключи и да започнем работа по оформяне на експозициите в художествената галерия, като надеждите ни са може би през лятото тя да бъде открита официално”, заяви ръководителят на проекта Светослав Петров.

Той съобщи, че освен постоянна експозиция, галерията ще разполага с пространства за временни и гостуващи експозиции, както и зала за камерни събития или за обучения.

„С изграждането на новата художествена галерия, на практика ние подобряваме туристическия продукт на общината, тъй като добавяме още един обект, който ще бъде интересен за посетителите и ще показва голяма част от съхраненото културно наследство”, посочи още Петров. /БГНЕС