Васко Начев: Москва не иска да ни доставя газ, подвеждат ни с ниската цена

Крайни изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни с „Газпром“, каквито чухме от служебното правителство, не само, че са несериозни, но звучат глупаво.

В предизборната ситуация се спекулира недобросъвестно с доброто отношение на част от българския народ към Русия като му се подхвърля идеята, че можем да възстановим отношенията си с „Газпром“ и да получаваме евтин природен газ.

Цифрите, които споменаха от Кризисния щаб, показват, че тези хора или не могат да смятат, или не знаят какво да смятат. Цената на руския газ би била към днешна дата 201 евро за МВтч, т.е. пак е 200, но в евро, а не левове.

Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Васко Начев.

С него коментираме дали България трябва да възстанови взаимоотношенията си с „Газпром“ и дали руският газ наистина е толкова евтин и безалтернативен в настоящата ситуация, както заявиха представителите на Кризисния щаб, сформиран от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Според Начев изявленията от типа, че нашите отношения с „Газпром“ нямат алтернатива са безотговорни.
„Такива крайни изявления в ситуация, като днешната, в която се намира цяла Европа, освен, че са несериозни, звучат глупаво“, подчерта той. Ситуацията на пазара е толкова динамична, че никой в момента не може да каже този вариант е по-добър от другия.
„По тази причина от известно време западните държави и компании гледат да осигурят сигурност на доставките. Това е фокусът на внимание в момента. А ние, които сме над тези неща, се опитваме да си играем с огъня. Почти не остана човек в България, който да не разбира от газ“, отбеляза Васко Начев.
Според него въпросът за цената трябва да звучи по следния начин: на каква цена спрямо кое?
„Спрямо кое да сравняваме коя е добра цената. Спрямо миналия месец, спрямо миналата година, спрямо 2020 г., когато цената беше под 10 евро на МВтч“, каза той и добави: „Ако трябва да играем ролята на щраус и да си заровим главата в пясъка, няма никакъв проблем да отнесем към 2020 г. и да кажем цената е непосилна. От 10 на 290 евро, каквато е цената на нидерландската борса, това е увеличение от 29 пъти. Това наистина звучи стряскащо“.
Ситуация обаче е по-различна и тя умишлено е водена в тази посока, смята експертът. Той обърна внимание на факта: в момента като цяло няма недостиг на газ в Европа.
„Нито една държава не е казала, че не ѝ достига природен газ, за да покрие дневното потребление. В същото време излишъците, които трябва да влизат в газохранилищата, са сведени до минимум. Т.е. да не може да има максимална сигурност за баланс през зимния период и тогава ще видите поведението на „Газпром“. Сега е подготовката и само хора, които не познават пазара и не познават материята, не знаят процесите в този бранш, смятат, че това едва ли не е привилегия и за тях цената е водеща. Те с лека ръка смятат, че може да се отхвърли едно или друго предложение. Сега сме август, интересното ще стане от ноември натам. От ноември до февруари не ми се мисли, не искам да всявам никаква паника, просто казвам как биха изглеждали реално нещата“, предупреди Васко Начев.

Той изрази скептицизъм относно озвучените цифри за цената на природния газ, който бихме могли евентуално да получим от Русия. Според данните на Кризисния щаб именно цената на „Газпром“ в момента изглежда най-привлекателно.
„Има два варианта: тези хора или не могат да смятат или не знаят какво да смятат. Защото ценови нива от 200 или 250 лева за МВтч за руски газ биха могли да бъдат реални, но в един по-ранен период – преди около година. Към днешна дата цената на руския газ би била точно 201 евро за МВтч. Нито по-малко, нито повече. Пак е двеста, но валутата е евро, а не левове“, заяви Начев.
Според него с подобни изказвания се подвежда бизнесът. Същото се постига и с твърденията, че в Сърбия и Унгария цените били по-ниски.
„Нищо подобно. Това е след регулацията. Същото като у нас с електроенергията. Таванът за бизнеса е 250 лева, над него всичко се покрива. Но това не е реалната цена на електроенергията. Тя се движи между 800 и 1000 лева. Реалната цена е толкова, а компенсациите са до ниво 250 лева. Това нещо и в Сърбия, и в Унгария вече е направено. На борсата цената на газа в Унгария е 206 евро за МВтч. Тези приказки подвеждат бизнеса и той се надява, че и за нас може да има подобно нещо. Той става по-ленив, не търси вариант как да намали потреблението, а как да бъде компенсиран. Това е и основният плач на всички, които наблюдаваме през последните дни“, заяви Васко Начев.

Той е убеден, че с изявленията за възможното започване на разговори с „Газпром“ се цели да бъде омаян проруският електорат у нас.
„В предизборната ситуация всичко е възможно. Една немалка част от българите са настроени положително към Русия. Зя тях „Газпром“ е Русия и в този ред на мисли: „Газпром“ или нищо друго. За тях това е най-доброто без да си дават сметка, каква е моментната ситуация, кое е реалистично, какви са плюсовете или минусите“, предупреди експертът.
Но, ако реално трябва да погледнем нещата, тогава България няма полезен ход и можем да загубим при един евентуален арбитраж, въпреки че „Булгаргаз“ прави всичко необходимо от деня, в който му бе спряно подаването на „синьо гориво“ на 27 април.
„Всеки божи ден „Булгаргаз“ чинно си изпълнява задачата от тяхна страна и пуска заявки към „Газпром експорт“ съответно за деня какви количества трябва да получим. До този момент няма никаква реакция. Дори от „Булгаргаз“ са поискали да се конкретизира дали има шанс да получим газ, за да знаем какво да правим. Поискали сме писмен отговор, но не е трудно да се досетим, че все още се чака отговор на това запитване“, каза експертът.

Според него е наивност да се смята, че „Газпром“ само чака нашите преговарящи да дойдат и веднага ни пуска „синьото гориво“: „Такъв вариант дори не съществува в сънищата, камо ли в реалността“
„Нямаме никакъв полезен ход и 99% съм убеден, че до края на годината няма как да получим руски газ, защото руснаците просто не искат. Ако искаха, те отдавна да са ни го пуснали“, подчерта Васко Начев. /БГНЕС