Василев: Икономиката може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и затворят Босфора

Българската икономика може да издържи 6 месеца, ако Русия спре петрола и ако бъде затворен Босфорът. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той изрази увереност, че Европейската комисия ще даде възможност България да получава руски петрол, като успоредно с това ще се търсят начини за диверсифициране на доставките на петрол.

"Шест месеца може да издържим при затваряне на Босфора и при спиране на руския петрол. Това е най-черният сценарий, който може да си представим, защото това означава, че няма откъде да влезе кораб, който да стигне до пристанище Росенец, което е основното петролно пристанище в страната. Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий. Българският национален интерес, както неведнъж съм заявявал е, ние да си получим дерогацията от санкциите за петрол от една страна и от друга страна да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол. Да се направят магистрала, жп и петролопроводи Александруполис-Бургас-Варна-Констанца".

Асен Василев уточни, че компанията "Лукойл-Нефтохим" не може да бъде национализирана, тъй като юридически тя не е руска:

"Към момента би вкарала България в огромен международен казус, защото ние ще експроприираме дялове на частна компания, която не е в забранителен списък. "Лукойл" са си организирали нещата така, че компанията всъщност е швейцарска, а не руска собственост".

За петролното ембарго Василев коментира, че "имаме глас, поискахме и ще си получим същите изключения от петролното ембарго, които получават и другите европейски държави".

Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид. Това означава, че ще бъдем включени в изключението. Това зависи, сега като излезе новия формат на мерките, там има много тежки разговори с други-държави членки, както знаете, не с България. Така че, когато излезе новият пакет от мерки, би следвало изключението за България да бъде включено. Това зависи от комисията в момента, поне аз лично не съм получил информация кога се очаква. България е на масата. Ние ясно сме заявили, че за да подкрепим този пакет, България трябва да бъде включена в изключението, добави Василев.

Той коментира в кулоарите на парламента проверката на газопровода „Турски поток“, която беше поискана от премиера Кирил Петков вчера.

"Притеснява ни себестойността на проекта „Турски поток“ - като начало 3 милиарда лева е доста голяма себестойност. Освен това има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има не спазени процедури по ОВОС, но това всичко е в компетенцията на ДНСК и МОСВ, на МТСП. Всичко това трябва да се провери дали е вярно и ако е вярно, съответно колко тежки са нарушенията", заяви Асен Василев.

Вицепремиерът припомни, че цените на горивата се формират спрямо цените на петрола на международните пазари. "Обсъждат се няколко варианта за подкрепа на най-засегнатите лица, така че да не бъдат нарушени прекалено семейните бюджети. Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен", посочи финансовият министър. "Разгледахме варианта в Гърция, където се раздават карти на определени хора с доходи под определени стойности, които те могат да ползват на бензиностанциите, но това не е удачен вариант у нас", посочи Асен Василев. По думите му се търси лесно изпълним вариант, който да не затруднява бизнеса и гражданите.

"50% намаление на ставката на акциза за горивата, както искат превозвачите, няма да има", категоричен беше финансовият министър. Ние сме на най-ниската акцизна ставка и от Европейската комисия не позволяват на нито една държава член, не само на България, да намали ставката под най-ниската стойност, изтъкна той. В началото на следващата седмица се очаква да бъде обявен пакетът с антикризисните мерки. /БГНЕС