Василев: 77,6 млрд. лв. приходи и 83,8 млрд. разходи в Бюджет 2024

77,6 млрд. лева приходи включва Бюджет 2024 г., 83,8 млрд. лв. са разходите в бюджета, като приходната част като процент от БВП е 37,7%, толкова беше и тази година и малко по-ниска от миналата година. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.


Василев коментира, че проектобюджетът ще бъде публикуван за обсъждане днес и започват разговори с представители на политическите партии и други заинтересовани страни. “Очакваме бюджетът да влезе в парламента на 22 ноември”, поясни той.

Той обяви, че в Бюджета са заложени 12 млрд. лв. капиталови инвестиции, 11% увеличение на пенсиите, както и капиталови разходи в размер над 1 млрд. лв. във Фонда за общински проекти.

“Разходите за здравеопазване нарастват с 1,1 млрд.лв. Разходите за образование нарастват с 590 млн.лв. за предучилищното и училищното образование, което включва увеличението на заплатите на учителите, предвидени са 63 млн. лв. за увеличение на нормативната издръжка на дете в детска градина или общинско училище, предвидени са над 80 млн.лв. за нови учебници, разчетени са 30 млн.лв. за допълнително увеличение на разходите за издръжка на образователни институции, почти 87 млн.лв. за изграждане на нови детски градини, ясли, както и за ремонти и израждане на училища, 50 млн.лв. за нови физкултурни салони”, обяви Василев.

“Разходите за отбрана са малко над 2% от БВП. Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лв. за държавни културни институти за сценични изкуства, 9,3 млн. лв. за филмовата индустрия, 28,5 млн.лв. за механизма за постигнати резултати в областта на библиотеките, галериите и читалищата”, съобщи той.


Той уточни, че са предвидени капиталови разходи за довършване на ГКПП “Калотина”, ГКПП “Капитан Андреево”, както и започване на проектиране на нови пункт на ГКПП “Капитан Андреево”.

“Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Бюджетът предвижда 50% повече инвестиции. 22 декември трябва да сме готови с него”, каза още Василев.

Василев уточни, че е предвидено минималната работна заплата да достигне до 933 лв.

Финансовият министър коментира и темата с дерогацията на “Лукойл”, която през днешния ден отново стана повод за разнопосочни мнения между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. “Ако парламентът реши да си промени мнението и да прекрати дерогацията на руски петрол, правителството ще изпълни новото решение на парламента”, каза финансовият министър. Той уточни, че няма информация за заобикаляне на санкциите и обяви, че в момента проверява информацията, която публикува „Политико“. /БГНЕС