Васил Велев: Нямаме алтернатива на дългосрочния договор с “Газпром”

200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ, а 250 лева е пределната цена, над която трябва да се търси компенсация за бизнеса. Това е, ако се реактивира договора с „Газпром”. Няма как да получиш по-добра цена от тази по-дългосрочен договор.

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев по време на брифинга в Министерски съвет след заседанието на Кризисния енергиен щаб, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Васил Велев

Нямаме алтернатива на дългосрочния договор с „Газпром”, заяви Велев и подчерта, че в противен случай ще губим стотици милиони месечно.

Той пресметна, че може да икономисаме по 180 млн. лева месечно.

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев предложи променяна на клаузата „тейк ор пей”, подчертавайки: Защото сме в друга ситуация и бизнесът трябва да има възможност да избира. Над цената от 250 лева нашият бизнес ще изпадне в неконкурентоспособност и ще има социално напрежение, каза Алексиев.

На снимката: Ваня Григорова

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова каза от своя страна, че цена над 250 лева за газа ще доведе до затваряне на предприятия и безработица.

България е с най-високо ниво на енергийна бедност. Трудно могат вече да се намерят пари дори за компенсация на бизнеса. Настояваме да се гарантира доставка на най-евтиния газ. Всички алтернативи на „Газпром” са много по-скъпи, заяви още Григорова.

Тя призова да се остави геополитиката настрана и да гледаме собствените си интереси.

На снимката: Добри Митрев

Добри Митрев от Българска стопанска камара също отбеляза, че България трябва да отстояват своя стратегически интерес – доставяйки най-евтин тръбен газ, тогава ще говорим за растеж, а не за безработица и компенсации.

Ако тръбният газ е руски, да го доставяме него, предложи той. /БГНЕС