"Вашингтон таймс“: Източна Европа приветства прегръдката на Тръмп

Президентът Доналд Тръмп беше домакин на министър-председателя на България, последният в поредица от източноевропейски лидери, които намериха обща позиция с нетрадиционния американски президент, който иска да използва възможностите за бизнес и да действа по-добре от предшественика си.

Седнали достатъчно близо, за да си шепнат, Тръмп и премиерът Бойко Борисов обсъдиха закупуването на осем изтребителя Ф-16 от САЩ и усилията за облекчаване на пътуването между нациите чрез визова реформа.

„Ще работим по този проблем“, каза Тръмп, докато новинарските камери снимаха в Овалния кабинет.

Позициите на президента относно климата, многонационалните споразумения и разходите за отбрана внесоха противоречива нотка сред западноевропейските сили като Франция и Германия, но въпреки това той пее в тон с лидери от Централна и Източна Европа, много от чиито държави бяха до не толкова отдавна под управлението на спонсорираните от Русия комунистически диктатури.

Тази година, освен България, той приветства лидерите от Чехия, Унгария, Румъния и Словакия в Белия дом и изпрати вицепрезидента Майк Пенс във Варшава, след като беше домакин на полския президент Анджей Дуда и съпругата му през юни.

Анализаторите твърдят, че Тръмп вижда възможност за бизнес с европейските лидери, които ценят Америка и са се чувствали игнорирани от президента Барак Обама, но въпреки това рискуват да попаднат под влиянието на Русия или Китай. Има и естествена прилика между стиловете на тези лидери и собствения на мистър Тръмп.

„Те са националистически - по отношение на Западна Европа - и религиозни, и имат определен esprit de corps, който произтича от това“, казва Питър Ръф, старши сътрудник в института „Хъдсън“.

Веднъж поставени зад желязната завеса, тези народи имат свежи спомени от Студената война и се наслаждават на техния съюз с Америка. Те гледат на САЩ като на защитник, особено срещу Русия, по начин, по който по-големите европейски сили не могат.

„Тези лидери виждат шанса да влязат в Белия дом и да имат възможност за снимка с президента на САЩ като възможност за цял живот и огромен тласък на вътрешната популярност и затова те са нетърпеливи да играят заедно с претенциите на господин Тръмп за величие ”, каза Павел Баев, сътрудник в института „Брукингс“.

Междувременно той каза, че Тръмп получава шанс да изпълнява ролята на световен лидер и да повелява уважение, без „подаръци или разходи“ от американската хазна.

„Връзката, която имаме с България, е много силна - страхотни хора“, каза Тръмп на Борисов.

Ерик Стюарт, президент на Американската централноевропейска бизнес асоциация (ACEBA), заяви, че страните от Централна Европа, както и САЩ, имат предприемачески дух и са процъфтяващи места за проектите на технологичната индустрия и отбраната, когато Тръмп настоява нациите да харчат най-малко 2% от БВП за отбраната като част от ангажимента им към НАТО.

„България се ангажира да обмисли надлежно предложенията на американските отбранителни компании, които желаят да се конкурират на българския пазар“, заявиха Тръмп и Борисов в съвместно изявление.

През юни Тръмп гледа с Дуда прелитане на самолети Ф-35, след като Полша се съгласи на сделка за закупуване на 32 от самолетите. Лидерите също се съгласиха да преместят 1000 американски военни в Полша като възпиращо средство срещу Русия, продължавайки натрупването на сили в региона, започнало при Обама.

Тръмп обаче се различава от своя предшественик, като търси по-тесни политически и икономически връзки с Централна и Източна Европа. Според Стюарт администрацията на Обама се насочи далеч от бизнеса с Централна Европа и към Азия.

"Това беше техният план и те бяха с голямо желание за това", каза той. „В тази стратегия те стигнаха твърде далеч - на някои от страните [те] дори им наложиха санкции. Не е трябвало да ги оставяте и да се отнасяте зле с тях. "

По-рано тази година Тръмп рекламира търговията с румънския президент Клаус Йоханис и настоя за американски енергийни инвестиции вместо природен газ от Русия.

Белият дом подчерта усилията на България да диверсифицира доставките на природен газ с Гърция и САЩ, а също така планира да лицензира използването на американско ядрено гориво за атомната централа в Козлодуй.

"България традиционно е една от най-бедните страни в региона, но има огромен потенциал за икономически растеж в партньорство със САЩ", каза високопоставен служител на администрацията пред репортерите преди посещението. „Ние сме особено ентусиазирани от работата в енергийния сектор. България има огромен потенциал тук и огромен инвестиционен потенциал за американските компании, тъй като се стреми да намали зависимостта си от руската енергия и да диверсифицира енергийните си източници. "

Някои дипломати казват, че по-тесните връзки с Източна Европа не трябва да се постигат за сметка на сътрудничеството с традиционните сили на Европа. Тези различия бяха показани по-рано тази година.

Тръмп трябваше да посети Дания на път към дома от Полша, макар че се отказа, след като датският премиер нарече интереса му за купуване на Гренландия „абсурд“. След това Тръмп критикува жестоко Копенхаген за това, че не изпълнява ангажимента си към НАТО да изразходва 2% от БВП за отбрана. Полша е сред осемте от 28-те страни от НАТО, които са изпълнили този ангажимент.

Тръмп продължава да изгражда отношенията си с Дуда - популист, който споделя скептицизма на Тръмп към Европейския съюз и ръководи бързо развиваща се икономика, готова да прави бизнес с американски инвеститори.

Украйна се намира малко встрани от офанзивата с обаяние на президента. Администрацията твърди, че е направила много повече за страната, отколкото администрацията на Обама, но настояването от Тръмп към новия президент Владимир Зеленски да сътрудничи за разследване на демократите и бившия вицепрезидент Джо Байдън постави украинците в неловко положение.

Критиците твърдят, че Тръмп рискува да изпрати смесено послание – шумно рекламиране на американски човешки ресурс и инвестиции в енергетиката, за да се съпротивляват на Москва, дори когато той критикува съюзниците в НАТО, развива по-тесни връзки с властелина Владимир Путин и призовава за възстановяване на позицията на Русия в групата на развитите държави Г-7.

Ръф каза, че това е само част от стила на преговори на Тръмп. „Той иска да извади всички лостове на властта и след това да започне преговори с всички чипове“, заяви той. /БГНЕС

-----------

Том Хауъл младши, в. "Вашингтон таймс“.