Вашингтон лови нелегални мигранти по мобилните телефони

Заради борбата с нелегалната миграция администрацията на президента Доналд Тръмп е закупила достъп до търговската база данни със сведения за преместването на милиони мобилни телефони. Това съобщи в. The Wall Street Journal, позовавайки се на източници и на документи.

По данни на вестника геолокационните сведения са събрани от различни приложения за смартфони, чиито ползватели са приели събирането на съответната информация. Министерството на вътрешната сигурност използва тези данни за издирването на нелегални мигранти и на други лица, които се опитват незаконно да попадна на американска територия. Източниците отбелязват, че този метод вече е довел до арести на нарушители.

Издание пише, че не се е съобщавало публично за подобен начин за борба с нелегалната миграция.

През май 2019 президентът Доналд Тръмп заплаши да въведе 5-процентни мита на стоки от Мексико заради мигрантската криза, възникнала по границата на двете държави. Техните представители започнаха преговори, завършили с договорености, след което въвеждането на митата бе отложено за неопределено време. Мексико пое ангажимента да разположи Националната си гвардия по цялата територията на страната, като отдели особени внимание на южните райони на страната и на борбата с престъпните групировки, извършващи търговия с хора. /БГНЕС