Вархей: Справедливост за извършителите на нападението над полицаи в Северно Косово

По време на прес-конференция на срещата на външните министри в Тирана комисарят по разширяването на Европейския съюз Оливер Вархей заяви, че "справедливостта трябва да застигне извършителите, които нападнаха полицаите в Северно Косово".


Вархей каза, че позицията е ясна и извършителите на нападението в северно Косово трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

„Първо трябва напълно да намалее напрежението между Белград и Прищина. Второ, трябва да се възстанови диалога и да се постигнат резултати чрез изпълнение на всички предишни споразумения, включително тези в Охрид. Трето, всички тези извършители трябва да бъдат изправени пред правосъдието и правосъдието не трябва само да говори за правосъдие. Така че сръбските власти трябва да ни сътрудничат напълно по този въпрос и аз вярвам, че това е напълно ясно. Не може да има никакво недоразумение и личното ми мнение по отношение на този въпрос е, че докато Западните Балкани мислят за тази зона като за игра в която един печели, а друг губи, тогава това мислене трябва да се промени, защото Западните Балкани ще пострадат. Трябва да се промени и това ще се случи само с диалог между Косово и Сърбия“, каза още Вархели.

Той добави, че около 15 милиарда евро са инвестирани в Западните Балкани за трансформиране на икономиките в региона.

Външният министър на Албания Игли Хасани заяви, че форматът на диалог между Косово и Сърбия трябва да бъде издигнат до нивото на конференция за нормализиране на ситуацията, основано на френско-германския план.

„Очакваме Сърбия да започне сериозно разследване на престъпната терористична група, замесена във въоръженото нападение в Северно Косово, при което един полицай беше убит и един ранен, както и връзките на тази група с трафиканти на оръжие в Сърбия", каза той. /БГНЕС