Вархей ще разговоря с представителите на македонските българи

Днес в Брюксел комисарят по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз /ЕС/ Оливер Вархей ще се срещне с представителите на македонските българи, предаде репортер на БГНЕС.

Срещата е по искане на македонските българи поради институционалната омраза и систематичната дискриминация срещу тях в съседна РС Македония. Разговорът с Вархей става след жестокия побой над Християн Пендиков в Охрид, който в момента се лекува във ВМА в София.

Оливер Вархей

Вчера върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел категорично осъди нападението срещу Християн Пендиков. Това стана по време на срещата му с министъра на външните работи на РС Македония Буяр Османи. Македонският дипломат обеща "отговорните за инцидента да бъдат изправени пред правосъдието".

Лидерите на македонските българи многократно са подчертавали, че в родината им няма никакво желание за диалог с тях от страна на местните и централните власти. Те призовават европейските институции да съдействат за намаляване на ежедневния натиск срещу гражданите на РСМ, които не се страхуват, въпреки риска от дискриминация и езика на омразата, открито да отстояват македонското българско наследство и идентичност.

Македонските българи ще бъдат представени от Петър Колев, Георги Трендафилов и Люпчо Георгиевски. /БГНЕС