Вархей: ЕС разработва механизми за ускоряване на присъединяването на страните кандидатки до 2030 г

„ЕС работи по разработването на механизми за ускоряване на процеса на присъединяване на страните кандидатки“, заяви европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей.


Изказването на Вархей дойде след неофициална среща на министрите по общи въпроси в Мурсия, Испания - страната, която в момента е председател на ЕС, предаде Анадолската агенция.

"След няколко седмици ще видите как ще представим нов начин на мислене за разширяването и пакета, който вече ще включва 10 страни кандидатки или страни с европейска перспектива", каза комисарят.

"И в този доклад ние не само искаме да продължим напред, но и да осигурим средства за ускорена интеграция", добави той.

Подчертавайки, че разширяването продължава да бъде "процес, основан на заслугите", Вархей заяви, че страните кандидатки трябва да изпълнят всички критерии, за да станат членки.

Той отбеляза, че по време на срещата министрите са обсъдили как могат да подкрепят страните кандидатки да ускорят изпълнението на реформите и са започнали да търсят начини, които биха могли да забързат процеса.

„В момента ЕС разработва механизми за ускоряване на присъединяването на страните кандидатки до 2030 г“., каза комисарят и добави, че истинският въпрос е дали страните кандидатки ще бъдат готови дотогава.

Вархей заяви, че техният план за растеж в подкрепа на страните кандидатки се основава на четири стълба, които включват създаване на стимули за засилване на социално-икономическите реформи, създаване на възможност за постепенно интегриране на тези страни, които вече са в единния пазар, засилване на работата във връзка с реформите в областта на правовата държава и демокрацията и предоставяне на необходимите инструменти за преодоляване на икономическите и социалните различия много преди присъединяването./БГНЕС

Тагове: