Вариантът Делта ще доминира скоро

Силно заразният вариант Делта на COVID-19 се очаква да се превърне в доминиращ щам на вируса през следващите месеци, заявиха от Световната здравна организация.

Делта, открит за първи път в Индия, сега е регистриран на 124 места - с 13 повече от миналата седмица, и вече представлява повече от три четвърти от секвенираните материали в много големи държави, съобщи СЗО.

"Очаква се този щам бързо ще надделее над другите варианти и да се превърне в доминиращ циркулиращ вариант през следващите месеци", заяви здравната агенция на ООН в своята актуализирана седмична епидемиологична информация.

От трите други варианта на коронавирус Алфа, открит за пръв път във Великобритания, е докладван на 180 места, Бета, открит за първи път в Южна Африка, на 130 и Гама, за първи път открит в Бразилия, на 78.

Според последователностите на SARS-CoV-2, представени на глобалната научна инициатива GISAID през четирите седмици до 20 юли, в няколко държави разпространението на Делта надхвърля 75%. Сред тях са Австралия, Бангладеш, Ботсвана, Великобритания, Китай, Дания, Индия, Индонезия, Израел, Португалия, Русия, Сингапур и Южна Африка. /АФП