Ван Йи и Блинкен обсъдиха войната между Израел и Хамас

Китай и Съединените щати съобщиха, че техните висши дипломати са обсъдили конфликта между Израел и Хамас в телефонен разговор, като са постигнали съгласие относно необходимостта от деескалация на войната, предаде АФП.


Според Държавния департамент на САЩ държавният секретар Антъни Блинкен "отново е подчертал, че е наложително всички страни да работят за предотвратяване на разпространението на конфликта".

Блинкен повдигна въпроса и за неотдавнашните нападения на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Червено море, като ги определи като "неприемлива заплаха за морската сигурност и международното право, което всички държави са длъжни да спазват", според говорителя на департамента Матю Милър.

Пекин заяви, че външният министър Ван Йи на свой ред е подчертал, че по отношение на конфликта между Израел и Хамас "основният приоритет е прекратяване на огъня и прекратяване на войната възможно най-скоро".

"Основните държави трябва да се придържат към справедливостта и правосъдието, да отстояват обективност и безпристрастност, да демонстрират спокойствие и рационалност и да положат всички усилия за охлаждане на ситуацията и предотвратяване на по-мащабни хуманитарни катастрофи", заяви главата на китайската дипломация.

Той също така повтори призивите на Пекин за двудържавно решение на конфликта, като подчерта, че "всяко споразумение, свързано с бъдещето на Палестина, трябва да отразява волята на палестинския народ".

"Китай е готов да работи с всички страни, за да положи усилия за тази цел", каза Ван Йи./БГНЕС