Валери Пекрес е кандидатът на републиканците за президент на Франция

Консервативната партия на Франция избра днес умерения ръководител на парижкия регион Валери Пекрес да се състезава следващата година с президента Еманюел Макрон за поста на държавен глава. Този избор вероятно ще окаже голямо влияние върху формата на кампанията, коментира АФП.

Валери Пекрес

Членовете на Републиканците (LR) избраха на балотаж 54-годишната Пекрес, която ще бъде нейния кандидат за президент, обяви лидерът на партията Кристиан Жакоб.

„Партията на (следвоенния лидер на Франция) генерал (Шарл) дьо Гол... нашето политическо семейство ще има жена кандидат за президентските избори. Днес мисля за всички жени на Франция. Ще дам всичко за победата“, каза Пекрес след обявяването на резултата.

Пекрес, бивш министър по време на управлението на Никола Саркози, спечели почти 61% от гласовете на членовете на партията, а нейният съперник Ерик Сьоти получи малко над 39%. Сьоти прие поражението и веднага се ангажира да подкрепи Пекрес.

Въпреки че всички проучвания на общественото мнение прогнозират, че центристът Макрон ще спечели изборите, появата на силен кандидат от традиционната десница, който набира скорост по време на кампанията, ще бъде основен фактор.

Досега кампанията се водеше в дясното политическо пространство, като през последните месеци правителството на Макрон пое десен курс с твърда реторика по въпросите на имиграцията и запазването на светската система във Франция.

"Републиканската десница се завръща. Тя ще се бори с непримирима воля. Франция не може да чака повече", каза Пекрес, обещавайки да направи Франция "уважавана в света".

Задавайки тона за кампанията по ключови въпроси на сигурността и имиграцията, тя добави: „Разбирам гнева на хора, които се чувстват безсилни срещу насилието, ислямисткия сепаратизъм и неконтролираната имиграция“.

„Няма да се поколебая срещу враговете на републиката“, добави Пекрес.

Някои критици омаловажиха шансовете на кандидата, заявявайки, че прилича твърде много на Макрон, и заявиха, че ще се впише добре като негов министър-председател.

Но в речта си Пекрес се опита да се дистанцира от Макрон, като каза, че няма да бъде „зиг-заг президент“, който казва на всекиго онова, което иска да чуе. „Между напускащия президент и мен няма разлика само в политиката - ние сме различни по природа", подчерта тя.

Обявяването на кандидата на републиканците означава, че основните контури за изборите през април 2022 г. до голяма степен са определени.

Макрон все още не е обявил кандидатурата си за преизбиране, но анализаторите смятат, че той ще изчака още няколко седмици, преди да го съобщи, за да остане извън битката на ежедневната политика. /БГНЕС, АФП

Париж / Франция