Вълчев: Ситуацията в училищата в Сливенско се нормализира

Ситуацията в Сливенско се нормализира, след като вчера масово родители взеха децата си от училище заради сигнали, че социалните служби отнемат деца от родителите им. Това е провокация и не отговаря на истината, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва във форума "Конкурентоспособност 2030: Ключови компетентности за успех", предаде репортер на БГНЕС.

Вълчев добави още, че родителите са разбрали за предполагаеми неправомерни действия на социалните служби от клипове, публикувани в социална мрежа. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на тази дезинформация, допълни министърът на образованието.

На въпрос на БГНЕС относно отсъствието на децата от училище министър Вълчев заяви, че в следващите един-два дни няма да се пишат отсъствия на децата, както и че не се планира отучване на пропуснатия учебен материал.

Той добави, че такъв опит за дезинформация и фалшиви новини е имало и преди дни в други градове в страната - София и Карнобат, и добави, че това не е единичен случай - и през 2015 г. също са правени опити за дезинформация на обществеността пак по време на избори.

„В началото на деня малка част от децата са били в училище. Традиционно за първият час има по-ниска посещаемост. В едното от училищата все още малък процент деца са на училище. Започнали са разговори с родителите“, обясни ситуацията Вълчев.

Според него дезинформацията се е разпространила и чрез тролове и пастори, конкретно, в кв. „Надежда“.

„Не мога да кажа дали са евангелисти или протестанти. Не става въпрос за всички пастори. Определено някой се е изкушил и политически да използва това. В основата са групите, които са се организирали срещу несъществуващата Стратегия за детето. Цяла истерия се получи вчера“, коментира министърът и добави, че вече родителите осъзнават, че са били използвани страховете им и по този начин е бил направен опит да се разрушат училищата и образователната система.

Попитан дали министерството може да предприеме мерки, с които да предотвратят такива бъдещи инциденти, Вълчев коментира, че те могат единствено да постигнат това с ежедневна работа и образоване на родителите и учениците.

„Най-много разчитаме на медиаторите. Те се включиха още вчера заедно с полицията. Провели са срещи в Сливен с авторитетите в ромската общност. Медиаторите са хора от общността, на които вярват и затова най-много разчитаме на тях“, заяви още той./БГНЕС