Ваксините намаляват риска от хоспитализация с 90% при възрастни хора

Ваксинацията може да намали риска от хоспитализация с до 90% при пациенти на 65 и повече години, установи нов доклад, публикуван във вторник от Cowlitz County Health & Human Services в северозападния щат Вашингтон, който граничи с Канада и има излаз на Тихия океан.

Сред напълно ваксинираните в югозападната част на Вашингтон на възраст 65 и повече години рискът от хоспитализация е намален с 90%. При тези, които са частично ваксинирани в този възрастов диапазон, рискът е намален със 75%. „Този доклад демонстрира колко ефективни са ваксините срещу COVID-19 за предотвратяване на тежки заболявания, които могат да доведат до хоспитализация. Пълната ваксинации осигурява най-голяма защита, но дори и тези, които все още не са напълно ваксинирани, получават известна защита от ваксината.“ твърди д-р Стивън Крейгър, здравен служител в окръзите Коулиц, Кларк, Люис, Тихия океан, Скамания и Уакиакум на щата.

Докладът разглежда и ваксинация на жителите на възраст от 45 до 65 години и установи, че 91% от хоспитализираните жители са неваксинирани.

„Ваксините срещу COVID-19 са много ефективни, но не са перфектни. Малък брой хора, които са напълно ваксинирани, все още могат да получат COVID-19 “, споделя и д-р Алън Мелник, друг здравен служител в същите окръзи на щата Вашингтон.

„Тези данни показват, че ваксинираните са много по -малко вероятно да бъдат хоспитализирани в резултат на заболяването си. Ваксинирането осигурява най -добрата защита", уверява той. /БГНЕС