Ваксината на Pfizer утроява вероятността от миокардит

Ваксината Pfizer утроява вероятността от развитие на различни форми на възпаление на сърдечната тъкан, но тези странични ефекти са изключително редки. Това установява международен екип от учени, а констатациите им са публикувани в статия в Annals of Internal Medicine.

„Жителите на Хонконг, които са получили една или две дози от ваксината Pfizer, са били около три пъти по-склонни да станат жертви на различни форми на миокардит, възпаление на сърдечната тъкан, отколкото хората от контролната група. Това не е типично за доброволците, получили Ваксина CoronaVac", пишат изследователите.

През пролетта на тази година лекари от Израел откриха, че Pfizer и Moderna в изключително редки случаи причиняват миокардит, възпалително заболяване на сърдечния мускул, чиито усложнения могат да доведат до развитие на сърдечна недостатъчност или внезапен сърдечен арест. По-късно учените установяват, че най-често миокардитът се развива след ваксинация при деца и юноши.

Група британски и китайски лекари, водени от Иън Вон, професор в Университетския колеж в Лондон (Великобритания), се заинтересуваха колко често ваксината Pfizer причинява не само миокардит, но и други възпалителни заболявания на всички видове сърдечна тъкан.

За да отговорят на този въпрос, учените анализираха медицинските досиета на над 160 пациенти в клиники в Хонг Конг, които бяха приети в болницата с подобни форми на сърдечна дисфункция. Сред тях има както получатели на ваксина Pfizer, така и жители на Китай, които са получили ваксината CoronaVac.

Използвайки тези данни, изследователите са изчислили типичната честота на сърдечно възпаление сред пациенти, които са получили и двете ваксини, както и сред други жители на Хонконг на подобна възраст и пол, които са имали кардит по други причини.

Както се оказа, всички форми на възпаление на сърдечната тъкан се срещат много рядко при ваксинирани, но препаратът на Pfizer увеличава вероятността от появата им с около три пъти, което не е типично за CoronaVac. Тази тенденция е особено изразена сред младите хора, които са получили втората доза от ваксината.

Тази особеност на РНК ваксината, според професор Вон и неговите колеги, трябва да се вземе предвид при определяне на приоритетите за ваксинация сред различните групи от населението. В същото време учените подчертават, че всички ваксинации срещу Ковид намаляват шансовете за смърт на пациенти с развитие на тежки форми на инфекция няколко пъти, поради което отказът им ще бъде изключително неразумен.БГНЕС

Ню Йорк / САЩ