Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник

Ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник. Становището на българските здравни власти относно прилагането на препарата ще стане ясно, след като се произнесат още две независими комисии, заяви на брифинг проф. Красимир Гигов, предаде репортер на БГНЕС.

Иска ни се да не се получава това, което се получи при "Астра Зенека", каза от своя страна държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и посочи, че целта им е общо европейско решение.

От думите на доц. Кунчев стана ясно, че не се обмисля спиране на ваксината на „Янсен“, а взимането на решение дали да се използва с внимание към жени под 60 г., особено такива които са със затлъстяване, тютюнопушене, приемащи контрацептиви и минали случаи на съсиреци или да се работи с ваксината без ограничение.

„Ваксинационният щаб ще вземе решение на баздзата на това на ЕМА и на Агенцията по храни и лекарства на САЩ и по възможност съгласувано с други европейски страни“, уточни той.

След проведеното днес заседание на Ваксинационния щаб, доц. Кунчев съобщи, че в периода 30 април – 10 май ще се отворят зелени коридори там, където има подготвени и желаещи да работят. Всяко едно РЗИ ще обяви къде, в кой ден ще работи "зелен коридор". Личните лекари също могат да правят ваксини по това време. При тези зелени коридори ще се поставят ваксини на „Астра Зенека”, от тях има най-много дори. Ще има и в по-ограничени количества „Пфайзер” и „Модерна”, посочи Кунчев. Той подчерта, че в рамките на тези 10 дни няма как да се постигне ежедневното ваксиниране на 50 000 души.

Красимир Гигов обяви още след 10 май всеки ще може да се запише и да получи желаната от него ваксина, тъй като тогава се очаква да има необходимите количества от всички одобрени и налични у нас препаррати. /БГНЕС