Ваксинацията срещу Ковид-19 в света напредва

Повече от 200 милиона дози, поставени в целия свят: за да се справят с пандемията Ковид-19, правителствата разчитат повече от всякога на кампанията за ваксинация, която се ускорява, но също така разкрива неравенството между богатите и бедните страни.

Бяха нужни по-малко от три седмици от 2 февруари насам, за да се удвои броят на инжектираните дози: към 10 ч. сутринта по Гринуич са поставени поне 201 042 149 дози, най-малко в 107 държави, според данни от проучване на АФП въз основа на официални източници.

Тази цифра е занижена и вероятно е много по-висока, тъй като две големи държави, Китай и Русия, не съобщават нови данни от десет дни. Но също така данните разкриват прекомерно представителство на богатите страни: около 45 % от инжекциите са били извършени в страните от Г-7, чието население, обаче, съставлява едва 10 % от световното.

Така лидерите на Г-7 обещаха в петък да поделят част от ваксините с бедните страни.

Те обявиха за увеличение в два пъти повече на колективната си подкрепа за ваксинация до 7,5 милиарда долара, по-специално чрез програмата на ООН Covax, оглавена от Световната здравна организация (СЗО).

Френският президент Еманюел Макрон предложи Европа и САЩ да доставят "възможно най-бързо" 13 милиона дози ваксини в Африка, така че континентът да може да ваксинира своите 6,5 милиона здравни работници.

Нова Зеландия започва ваксинация

Проекторезолюция на Великобритания, разпространена до Съвета за сигурност на ООН, призовава богатите страни да дарят дози ваксини срещу Ковид-19 на страни с ниски доходи.

Американската биотехнологична компания Novavax се ангажира да предостави 1,1 милиарда дози от своята ваксина –кандидат на разположение на програмата Covax, заяви в петък Алиансът на ваксините (Gavi).

Има нещо, което трябва да се навакса: досега повече от девет на десет дози (92 %) са били прилагани в страни с висок доход или с над средния доход (по определението на Световната банка), които представляват една голяма половина от световното население (53 %).

От 29-те държави с „нисък“ доход само Гвинея и Руанда са започнали да ваксинират.

Израел, безусловно, е най-напредналата страна, като почти половината (49 %) от населението е получило поне първата доза. Един на всеки трима израелци (33 %) вече е получил втората доза.

Израелското министерство на здравеопазването заяви в събота, че е установено, че поставянето на двете дози на ваксината Pfizer / BioNTech е 95,8 % ефективно при превенция от заразяване с коронавирус.

Други държави тепърва започват своята кампания за ваксинация. Такъв е случаят с Нова Зеландия, тъй като страната получи похвали за справяне с епидемията и е регистрирала само 26 смъртни случая от пет милиона население.

Палестинската администрация от своя страна обяви в петък споразумение с Израел за ваксиниране на около 100 000 палестинци, работещи на израелска територия.

В Румъния са ваксинирани близо 300 бездомни хора. Това е една от първите страни в Европа, която се справи с имунизацията на тази уязвима категория от населението.

Оставка на аржентинския министър на здравеопазването

Разпределението на ваксини понякога е съпроводено със скандали: в Аржентина министърът на здравеопазването Хинес Гонсалес Гарсия подаде оставка в петък след разкрития, според които той предлага на приятелите си да бъдат ваксинирани в министерството, без да имат записан час в в болница.

В Перу скандал около тайна ваксинация на 487 личности, дори преди началото на имунизационната кампания, продължава да предизвиква вълна от недоволство.

Разпространението на ваксината на BioNTech и Pfizer може да бъде улеснено: тя най-накрая може да се съхранява в продължение на две седмици при температури, по-високи от предписаните в момента (между -80 и -60 градуса), според данните, публикувани от двете лаборатории.

Русия обяви от своя страна, че е регистрирала третата си ваксина срещу Ковид-19, наречена "Ковивак ", от която 120 000 дози ще бъдат пуснати в обращение в средата на март, след одобрената през август ваксина Спутник V и ЕпиВакКорона през октомври .

Пандемията е отнела живота на най-малко 2 543 070 души по целия свят от момента на появата й, според данни на Франс прес.

Сред жертвите е и сицилианският скулптор Артуро Ди Модика, автор на известния символ на бронзовия бик на Уолстрийт в Ню Йорк, който почина на 80-годишна възраст.

В Камбоджа нарастването на случаите на заразяване сред емигрантската китайска общност, принуди властите да блокират малкия остров Кох Пич (Диамантеният остров), свързан със столицата Пном Пен чрез няколко моста. / БГНЕС