"Възраждане" при Радев: Готови сме да управляваме

Искам ди ви поздравя с високия изборен резултат, който е израз на доверието на българите към вашата партия. С всеки избор вашата подкрепа расте, но расте и вашата отговорност. Този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните НС, страната е изправена пред риск и множество предизвикателства. Вие вече многократно заявявахте, че ще бъдете опозиция в 49-то НС, но знаете добре, че опозицията също има важна роля в политическия процес. Ситуацията изисква всяка политическа сила да даде своя принос за решаване на проблемите в страната.

Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с партия "Възраждане" за съставяне на правителство, които се провеждат н президентството. На консултациите от страна на "Възраждане" присъстват Цончо Ганев, Петър Петров и лидерът на партията Костадин Костадинов, предаде репортер на БГНЕС.

Извън въпроса за властта в 49-ото НС, ние очакваме този парламент най-малкото да приеме бюджет, за да се гарантира най-малкото финансовата стабилност на страната, добави Радев. Знаете вече, че първите две политически сили излязоха със законодателна програма, която фиксира определени приоритети в законодателната дейност. как виждате вие като времева рамка работата на този парламент, обвързана с раздаването на мандатите? Защото мандатите, успехът и неуспехът на правителството ще определи самата законодателна дейност на парламента като време, и дали вашите приоритети в законодателната дейност съвпадат с това, което чухте от другите политически сили; и дали има промяна във вашата нагласа в сформирането на парламент - вече заявихте, че ще сформирате кабинет само с ваш мандат, попита още президентът Радев.

Ние в крайна сметка, не знам кой ви е казал или заблудил - не сме казвали, че ще бъдем опозиция. Ние сме готови да управляваме, защото отговорността ни се повишава. Най-вече трябва да се говори за бюджет, ние сме много закъснели с него. Що се отнася до останалите законопроекти, първите две формации са заявили законодателна програма, за която ние можем да съдим от изявленията им в медиите, но те нямат нищо разписано на хартия, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Костадинов напомни, че в 48-то Народно събрание са внесли законопроект с механизъм за разследване на главния прокурор и той е бил приет на първо четене.

“Най-важното е да не се подменя волята на българския избирател - говорим за референдума за запазване на българския лев”, категоричен е той.

Лидерът на “Възраждане” отбеляза, че вероятно през месец май ще стане ясно дали ще бъде проведен такъв референдум. По думите му обаче в момента се правят опити подобен референдум да не се състои.

“Искам да поздравя служебното правителство за временното ограничаване на безмитния внос на зърно”, посочи той и категорично заяви, че предоговаряне на ПВУ в частта за въглищните централи е приоритет.

“Преди да говорим за правителство трябва да говорим за приоритетите на България от гледна точка на българския национален интерес.”, посочи той. Костадинов уточни, че приоритет за тях е запазване на националната ни валута, дистанция от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията на страната ни с ЕС и политическа стабилност в страната, но не на всяка цена./БГНЕС