В ТЕЦ „Бобов дол“ са горили отпадъци без разрешително

В ТЕЦ „Бобов дол“ са изгорили отпадъци без разрешително. Това стана ясно от думите на новия министър на околните среда и водите Емил Димитров, който беше на обиколка в района, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Тук съм, за да окажа съдействие, няма задържани, няма замърсяване, има горени на отпадък, за който няма разрешително“, каза министърът.

Той заяви, че няма право да говоря, тъй като има образувано досъдебно производство в Районна прокуратура-Дупница. „Горенето е преустановено“, категоричен е министър Димитров.

По-рано днес стана ясно, че под ръководството на Районна прокуратура – Дупница се води разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда в ТЕЦ „Бобов дол“.

По сигнал на ТД „Национална сигурност“ и икономическа полиция при ОД МВР на гр. Кюстендил, екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ Перник, са извършили следствени действия във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ Перник. На свой ред това би могло да води до евентуално замърсяване на околната среда и да създава опасност за здравето на хора, животински и растителни видове.

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествие, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за осъществяване на дейността. Понастоящем на място три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания. Разследването продължава. /БГНЕС