В сряда ЕП обсъжда ареста на Борисов

Задържането на лидера на опозиционната партия ГЕРБ в България Бойко Борисов влиза за обсъждане в Европейския парламент в сряда следобед.

Дебатът е озаглавен „Незаконно задържане на лидера на опозицията в България“ и е по член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП.

Обсъждането е включено в общия дебат „Основни права в ЕС“.

На 8 септември Европейският парламент реши да остави петицията, подадена срещу незаконните действия на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, с които се нарушават гражданските права и се упражнява психическо и физическо насилие срещу представители на опозицията, отворена и да поиска от българските власти подробни отговори.

В Комисията по петициите на Европейския парламент днес беше допуснат за разглеждане сигнала срещу незаконните действия на бившия вицепремиер и вътрешен министър в две служебни правителства и редовното правителство на „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков.

В края на август стана ясно, че арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен, реши на втора инстанция Софийският административен съд. СДВР пък ще трябва да плати разноските по делото в размер на 480 лв.

БГНЕС припомня, че около 20.00 часа на 17 март десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя.

Първоначално от МВР съобщиха, че Борисов е арестуван и още трима души, сред които Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова. Малко след 21.00 часа тази новина обаче бе изтрита от сайта на МВР.

Тогавашният премиер Кирил Петков коментира във фейсбук това, което се случва с думите: „Никой не е над закона“. Дори Петков беше разпитан като свидетел.

По-късно от вътрешното министерство пуснаха следното съобщение, разпространено от пресцентъра до медиите: „В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова. Действията продължават“./БГНЕС