В Скопие кацнаха българските самолети с телата на загиналите на АМ "Струма"

Българските военни самолети, които пренасят телата на загиналите при катастрофата на АМ "Струма", кацнаха на летището в Скопие, предаде БГНЕС.

На летището присъстват македонският президент Стево Пендаровски, председателят на парламента Талат Джафери, премиерът Зоран Заев, вицепремиерите, няколко министри и депутати.

На летището е и духовният водач на мюсюлманската общност в РС Македония.

На един от площадите в Скопие „Скендербег“ македонските граждани ще се поклонят пред паметта на жертвите. По молба на близките на загиналите няма да има официална публична церемония.

БГНЕС припомня, че смъртоносният инцидент стана в ранните часове на 23 ноември. При тежката катастрофа загинаха 45 души, а 7 бяха ранени.

Пострадалите без опасност за живота бяха настанени в спешната болница „Пирогов“. След като бяха стабилизирани, поетапно ранените бяха извозени с линейки от София за Скопие.

Продължава разследването на смъртоносния инцидент. Работи се по всички версии, които не са отхвърлени.

В сряда автобусът бе огледан отново щателно от вещите лица и от автоексперти. Разследващите са установили откъде е тръгнало огнището, причината и начина на разпространението на пожара в превозното средство.

Потвърдено е, че туби с гориво не са били превозвани, имало е такива само за захранване на отоплителната система, които не са били засегнати от пожара. Така че версиите за превоз на запалителни вещества и туби с гориво, категорично бяха отхвърлени.

Отзад автобусът не е горял. Двигателят му е здрав – там няма огън, бяха категорични експертите.

Спекулации са теориите за превоз на наркотични вещества. Версията за тероризъм бе отхвърлена още в самото начало.

Основна версия за инцидента остава човешка грешка. /БГНЕС