Бившият контраразузнавач №1 и братовчед на Груевски е издирван

Македонската полиция от тази нощ издирва бившия директор на македонското контраразузнаване /УБК/ и братовчед на Никола Груевски Сашо Миялков. Срещу него има издадена заповед за домашен арест, но тя не може да му бъде връчена и поради тази причина той е обявен за общодържавно издирване, съобщи Алсат М.

Спецчасти има пред неговия дом в елитния скопски квартал Водно, както и пред хотела "Marriot" в центъра на Скопие, където той често пребивава. През изминалата нощ полицаите масово проверяваха колите, които излизат от града, включително и техните багажници.

На 26-ти февруари се очаква и окончателната присъда срещу Миялков по делото "Таргет-Твърдина" за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор. Искането за налагането на новата мярка "домашен арест" бе на прокуратурата.

Сашо Миялков се смяташе за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Той бе арестуван за първи път само седмица след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария.

55-годишният Миялков е син на Йордан Миялков, първият вътрешен министър на независима Република Македония, който загина през декември 1991 г. на територията на Сърбия. Той ръководи еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той подаде оставка само три дни след кървавия инцидент край Куманово, когато загинаха десет македонски полицаи, а много други бяха ранени.

В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера. Това е извършвано без съдебно решение.

От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кой да бъде отнет бизнеса. Според официални данни от неговите имотни декларации става ясно, че докато е директор на УБК Миялков се занимава и с бизнес: между 2008 и 2013 г. е станал собственик на четири фирми, а състоянието му е нараснало от 1.1 до 2.7 милиона евро. От 2007 година бе член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ. След падането на режима на Груевски той бе изключен от партията. /БГНЕС