В Рияд Помпео преговаря за световна коалиция срещу Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Саудитска Арабия за преговори с близките американски съюзници на фона на нарастващото напрежение с Иран.

Очаква се Помпео да се срещне в град Джеда с крал Салман и влиятелният престолонаследник Мохамед бин Салман, преди да замине за преговори в Обединените арабски емирства.

И Рияд, и Абу Даби се застъпват за твърд американски подход срещу регионалния им съперник Иран, който миналата седмица свали американски безпилотен самолет. Тези действия на Техеран принудиха президента Доналд Тръмп да нареди военен удар, след което той промени мнението си.

Помпео, напускайки Вашингтон, нарече Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства "два велики съюзника в предизвикателството, което Иран отправя".

По време на преговорите ще бъдат съгласувани стратегическите действия и изграждането на световна коалиция срещу Техеран, допълни държавният секретар.

Той каза още, че САЩ търсят коалиция "не само в страните от Персийския залив, но и в Азия и в Европа, които разбират това предизвикателство и са готови да отблъснат най-големия държавен спонсор на терор в света".

Визитата на Помпео се осъществява на фона на нарастващите противоречия в САЩ заради топлите отношения на администрацията на Тръмп с Мохамед бин Салман, след като американският журналист Джамал Кашоги беше убит и разчленен в саудитското консулство в Истанбул миналата година. За отстраняването му ООН обвини саудитския престолонаследник.

Държавният секретар трябваше да използва цялата си власт, за да бъде разрешена продажбата на оръжия за 8,1 млрд. долара на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това стана въпреки опасенията в Конгреса на САЩ, че оръжията ще бъдат използвани срещу цивилните в кървавия конфликт, който Рияд води в Йемен. /АФП