В последния ден на Панаира на книгата: Стотици книгомани купуват желаните заглавия

Стотици хора купуват книги в последния ден на Пролетния панаир на книгата, а сред най-търсените заглавия са тези на български автори, предаде репортер на БГНЕС.


Красимир Лозанов, маркетинг директор в издателство, заяви пред БГНЕС, че на тазгодишния Пролетен панаир на книгата са се включили с 16 нови издания, като небивал интерес е имало към романа "Времеубежище", както и към другите книги на Георги Господинов. "Големите опашки от хора, които искат да поздравят Георги Господинов за най-голямата световна награда в литературата, и да си купят негови книги, бяха при нас", отбеляза той и добави, че изключително висок интерес е имало и към новия роман на Елена Алексиева "Вулкан", книгата с есета на Иван Ланджев, журналистическите текстове на Димитър Кенаров, "Дом за начинаещи" на Емануил Видински, а от преводната литература най-търсена е била книгата "Трансатлантик" от Колъм Маккан.

Лозанов подчерта, че панаира не се възприема от хората, за да си купят книги с отстъпка, но и за да разговарят с книжарите, да споделят впечатленията си от книгите, които са прочели, да отворят любопитството си и към други, позабравени от тях заглавия. "Голямо удоволствие е да се работи на панаира", категоричен е той.

Христо Блажев, заместник-главен редактор на едно от най-големите издателства у нас, каза пред БГНЕС, че най-търсената книга е най-новият роман на Радослав Бимбалов – "Екстазис". "Веднага след него идва "Бай Тошо" на Иво Сиромахов, който е от най-популярните писатели години наред", посочи той и допълни, че третата най-търсена книга е биографията на Том Фелтън, който изигра Драко Малфой в поредицата за "Хари Потър".

"За моя огромна радост, това мащабно издание – "Пътищата на коприната" на Питър Франкопан, също привлича изумително много внимание и в крайна сметка ние сме ужасно щастливи, защото хората избират много разнообразни книги, готвят се предварително, идват със списъци и това е един истински празник за абсолютно всички нас", заяви Блажев.


Той е категоричен, че тази година има много по-голям наплив от книгомани, но не само защото на Пролетния панаир на книгата е бил Георги Господинов, който благодарение на спечеления приз, е докарал едно огромно количество хора, които да си купят неговата, и не само книги.

Мария Митева е стажантка в издателство, което също участва на Пролетния панаир на книгата. "Тази година едни от най-търсените книги и най-продаваните са "Absolvo te" на Георги Бърдаров, която спечели Европейската награда за литература", каза тя, като уточни, че много търсен е и неговият първи роман "Аз още броя дните".

Сред най-продаваните е и дебютният роман на актьора и режисьор Бюрхан Керим, озаглавен "Лавандуловото момче". /БГНЕС