В Пловдив излизат на протест заради строеж до Гребната база

Жители на Пловдив излизат на голям протест в центъра на града и ще направят шествие по главната улица. Недоволството е заради решението за строителство върху зелен терен в най-големия парк в града - този до Гребната база. Статутът му се промени, след като Общинският съвет прие нов устройствен план и даде възможност на частен инвеститор да строи три и четириетажни жилищни кооперации, предаде Нова тв. Проблемът е с 81 декара в сърцето на парк „Отдих и култура”.

„Новият общ устройствен план дава право там да се застроят 65 000 кв. м разгъната застроена площ. Това автоматично означава, че този парк ще бъде бетониран, а гората ще бъде изсечена. Ще се борим да запазим парка. Настояваме общината да върне предназначението на имота и той да остане парк. Както и имотът да бъде отчужден”, каза Тони Стойчева.Жени Петкова се опасява, че жителите губят града си. „Губим тепе по тепе. Две вече ги няма. Сега губим и парка до Гребната база. Това е зеленото сърце на парка. Пловдив - столицата на културата, вече се превръща в столица на бетона, на строежите и ремонтите”, каза тя.

Инициативният комитет за спасяването на парка ще атакува в Административния съд решението, с което се променя статутът на парка и се дава право на частния инвеститор да строи на мястото. /БГНЕС