В Пазарджик вече има бюст-паметник на проф. Христина Вучева

В Пазарджик вече има бюст-паметник на икономиста проф. Христина Вучева.

Проф. Вучева, спасителят на българската транзитна газопреносна мрежа, която в годините 1994-95 заемаше поста заместник -инистър председател и финансов министър, почина на 15 октомври 2020 г.

Днес, в Деня на народните будители в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в родния ѝ град бе открит нейн бюст-паметник.

„Имах честта да познавам лично проф. Вучева – човек с огромна воля, силен дух, професионалист. И преди всичко човек с топла усмивка, която окуражаваше“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на откриването. По думите ѝ зад цифрите и изчисленията проф. Вучева търсеше политиките за хората, разкриваше схемите и лобистките интереси, затова „малко политици обичаха да се съветват с нея“. „За съжаление, с днешна дата е актуална знаменитата фраза на проф. Вучева – България е царство на магистралните харчове. Тя алармираше, че контролните системи за защита на обществения интерес са под перманентна анестезия, но малко гласове се вслушваха в нея“, заяви Илияна Йотова.

Към ръководството и учителите на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт вицепрезидентът се обърна с поздрав за Деня на народните будители, като подчерта ролята им на съвременни будители. „В душата на всеки българин е закодирана духовността. С воля, вяра и отдаденост вие непрестанно биете камбаната на българското Възраждане. На вас разчитаме да ни преведете през трудните моменти на бездуховност, да предадете на поколенията изконните български добродетели“, подчерта Илияна Йотова. /БГНЕС