В Отава обявиха извънредно положение заради протестите

Администрацията на Отава обяви извънредно положение в града заради протестите на шофьори на камиони срещу ограниченията за коронавирус, съобщи телевизионният канал CBC.

"Обявяването на извънредно положение отразява сериозната опасност и заплаха за сигурността на жителите на града, която представляват продължаващите демонстрации, и подчертава необходимостта от подкрепа от страна на други юрисдикции и нива на управление", се казва в изявление на кмета на града Джим Уотсън.

По-рано кметът заяви, че властите и полицията на Отава вече не контролират ситуацията с протеста. На 5 февруари началникът на полицията Питър Слоли също призна, че не е разполагал с достатъчно полицаи, за да спре демонстрацията. Според служители на правоприлагащите органи броят на протестиращите е достигнал 5000 души в събота, когато местни жители и граждани, пристигнали от други градове, са се присъединили към протеста в почивния си ден.

Протестиращите настояват федералните и регионалните власти да отменят всички ограничения, свързани с пандемията. Министър-председателят Джъстин Трюдо и семейството му напуснаха столичната резиденция на 29 януари от съображения за сигурност, а в понеделник той заяви, че се е заразил с коронавирус. Той заяви, че няма да започне разговори с протестиращите в Отава, определяйки ги като „незначително малцинство”./БГНЕС