Вьоса Османи: ЕС да реагира на сръбските тенденции за дестабилизация

Косово и Сърбия не могат да бъдат третирани еднакво, когато става въпрос за реторика, подтикваща към война. Европейският съюз трябва да реагира на „дестабилизиращите тенденции на Сърбия”, заяви президентът на Косово Вьоса Османи след срещата си в Прищина с албанския президент Байрам Бегай.

Вьоса Османи, президент на Косово

Реакцията на Османи е по повод призива на Европейския съюз лидерите на Косово и Сърбия да сложат край на разпалващата вражда реторика като обяви, че ще ги държи отговорни за каквато и да било ескалация на ситуацията в региона.

„Очакваме ЕС да се обяви по-категорично срещу дестабилизиращите тенденции на Сърбия спрямо целия регион – тези тенденции се подкрепят и служат на интересите на Русия. Не може да има еднакво отношение към двете страни, когато Сърбия явно е агресор и е тази, която използва реторика, подтикваща към война в Косово, както и към действия, нарушаващи мира и стабилността на страната”, подчерта Османи.

Реакцията на ЕС

Реакцията на ЕС беше предизвикана от поредицата от спорове между висши служители в Сърбия и Косово заради нарастващото напрежение. Именно премиерът на Косово Албин Курти каза, че има риск последните събития на север да прераснат във въоръжен конфликт, а президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че има информация, че Прищина се готви да "ликвидират" сърбите в Северно Косово.

Албанският президент Бегай подчерта, че Косово е показало сдържаност по време на неотдавнашното напрежение на север на 31 юли и 1 август, когато местните сърби блокираха пътища, за да изразят несъгласието си срещу решенията на Косово относно сръбските регистрационни номера и документи за самоличност.

Според държавния глава на Албания, диалогът между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС е единственият начин Белград да разбере, че „реалността на независимо Косово е необратима”.

„Формулата за решаване на диалога Косово – Сърбия, предложена от президента на САЩ Джо Байдън, като всеобхватен договор за нормализиране на отношенията, е фокусирана върху взаимното признаване. Или върху позицията, повторена от канцлера Олаф Шолц, че признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия е условия за членството на Сърбия в ЕС, са окуражаващи за нашите усилия за постигане на правнообвързващ договор, който прецизно дефинира взаимното признаване, членството на Косово в ООН и ЕС, както и адекватното третиране на малцинствата, съгласно Конституцията на Косово”, каза Байрам Бегай.

Президентът на Албания изрази подкрепата си за членството на Косово в международните институции като ЕС и НАТО и заяви, че Тирана ще работи за премахването на шенгенските визи за гражданите на Косово. /БГНЕС

Прищина / Косово