В очакване на развръзката: избираме 49 Парламент

Българските граждани за пети път в рамките на две години бяха призовани да отидат до урните, за да изберат 49 Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

За какво гласуваха политиците

Президентът Румен Радев заяви, че най-важното днес е да се гласува. Той очаква разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите да гражданите и бъдещето на страната. „От избирателната активност зависи и легитимността на следващия парламент и правителство, които ние очакваме да взимат важни решения“, заяви държавният глава.
Служебният премиер Гълъб Донев също призова гражданите да гласуват и да не се страхуват. „Днес избираме тези, които ще ни представляват в 49-ото НС, тези, от които ще зависи да съставят уравнението на държавата, добави той.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че трудното ще започне след вота: „По-трудно ще е утре и вдругиден, при тази галопираща инфлация, високи цени, и дългове, по левче отгоре за бензин и нафта, стотици проценти за газ. Бих призовал всички да гласуват, днес е лесно от утре става трудно“.
Според него единственият изход е политиците да проявят мъдрост. „При тази ужасна война в Украйна, това преразпределяне на света, ясно трябва да стоим при демократичния свят. Ако искаме да извършим самоубийствен атентат като народ, можем да отидем и за 6-ти път на избори и за десети… Винаги съм казвал кое е добро за България – да има редовно правителство“, подчерта Борисов.
Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е гласувал за нормален европейски живот, където няма спасител и нещата зависят от всеки един от нас.
„Гласувах с машина, не искам двете ми дъщери да ходят да учат в чужбина, а искам третата ми дъщеричка да се върне в България да учи и да работи. Искам като пътувам из Европа да не се чувстваме българите като втора категория хора“, каза той.
Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че днес е прекрасен ден да тласнем страната напред и към развитие. „Ако хоризонтът е хоризонтът на здравия разум, трябва да сме там, ако хоризонтът отново бъде на лични отношения и амбиции, кой знае какво може да се случи. Трябва да се прояви отговорност и ще направим всичко възможно да се състави правителство“, смята той.
За лидера на ДПС Мустафа Карадайъ дневният ред на гражданите трябва да бъде дневен ред и на политиците. „Гласувах с разум, отговорност и в диалог, политиците да решават проблемите на хората, да излезем от тази политическа криза, защото преди да излезем от тази криза, нито една от другите кризи икономическа, здравна енергийна няма как да бъдат решени“, каза той.
Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че няма да откаже подкрепата на когото и да било, който реши да подкрепи правителство на „Възраждане“.
Председателят на БСП Корнелия Нинова постави акцент върху социалната тематика. „Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за защита на българско родно производство, за подкрепа на българското семейство, за защита на децата от джендър идеологията, за стабилна държава, каза тя.

Избирателна активност и нарушения

Избирателната активност се движи малко над 30%. Според последните данни на агенция "Тренд" тя е 33,1% към 18.00 часа. По данни на ЦИК избирателната активност към 16 ч. в страната е 27,27%. Най-ниска е тя в Сливен - 21.99%, а най-висока в 23 МИР в София - 34.59%.

105 хиляди българи са упражнили правото си на глас към 15.00 часа в чужбина, съобщи Министерството на външните работи. На предходните избори, на 2 октомври миналата година, към същия час са гласували 97 хиляди наши сънародници.
Изборният ден протича нормално. Към момента няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, съобщиха от МВР. Според обобщените данни, към 15 часа днес са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 138 наказателни производства, от тях 135 по чл. 167 – 169 г от НК, от които 34 бързи производства.

14 партии и 7 коалиции се борят за 49 Парламент

В петите парламентарни избори за последните две години участват 14 политически партии и 7 коалиции. Броят на кандидатите за народни представители, които ще се борят за 240-местния ни парламент, са 4 566, от които 1 341 жени и 3 225 мъже. В два района са регистрирани 1 035 кандидати.
Общо 6 594 593 души имат право на глас. В изборния ден, обаче, членовете на СИК имат право да дописват избиратели в избирателните списъци.
Разкрити са общо 12 891 секции в страната и извън страната. Секциите с машинно в страната са 9 366, а в чужбина 245. В разкритите секции зад граница няма да има видеонаблюдение.
216 секции са разкрити в болнични заведения и други социални заведения, 302 са подвижните секции, а в местата за задържане секциите са 19. /БГНЕС