В очакване на преговори за нов кабинет

През почивните дни се очаква да стартират преговорите за съставянето на нов кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, който да замени подалото на 6 март оставка правителство на акад. Николай Денков, предаде БГНЕС.

Въпреки това двете основни политически коалиции, които излъчиха кабинета „Денков-Габриел“, продължават да си разменят критики. В същото време и двете сили демонстрират желанието за диалог и отправиха покани за преговори: ПП-ДБ поканиха ГЕРБ-СДС на 8 март, а в отговор ГЕРБ-СДС предложи разговорите да стартират на 9 март от 10 часа в сградата на парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заедно с вицепремиера и външен министър Мария Габриел се намира в Букурещ на форум на ЕНП, изрази недоволството си от гласуваната оставка на правителството и попита защо ПП-ДБ не са изчакали.

"В случая президентът не ни е виновен. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза. Предполагам, президентът е разумен човек, така че се надявам, че следващите няколко дни няма дори да поиска да се забърква в тази каша, в която вкарахме политическата система заради егото и гордостта на някои политици", коментира Борисов.

„Връщаме се в четвъртък вечерта, преговорните екипи да седнат в петък, събота, неделя. През това време оставката е внесена, те са показали колкото са принципни, но в парламента за гласуване я внасяме във вторник, сряда, когато сме готови. Или не сме готови, връщаме мандата и отиваме на избори“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Той попита как би се чувствал Денков, когато над главата му стоят "още четири-пет лидера". „Денков чувства ли се ръководител на това, което е? Не искам Мария Габриел да се чувства послушко или да се чувства, че преди нещо да каже, трябва да се обади и да пита някой“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков по същото време беше на посещение в ядрената електроцентрала в Козлодуй. Той подчерта, че неговото желание е било преговорите да се състоят още преди 6 март.

Денков предупреди, че навсякъде администрацията силно е забавила работата си. „Спряха дейностите с назначаването на хората в регулаторите и КПКОНПИ, така че всякакви упреци нямат отношение към нашето желание тези процеси да се ускорят, не можем да чакаме повече с толкова важни неща, като промяната в съдебната система, антикорупционната комисия“, каза той и добави, че очакванията на хората са да има справедливост.

Акад. Денков изрази надежда, че утре всички ще седнат на масата на преговорите. „Не приемам никакви упреци. Апелът ми към всички е да спрат да критикуват и да седнем на масата на преговорите. Всякакви други приказки са излишни. Винаги сме казвали, че ротацията трябва да се случи. Тези внушения, че някой е искал избори от наша страна, са абсолютно неоснователни“, подчерта той и се съгласи с думите на Борисов, че не трябва да има премиери послушковци.

Малко по-късно в следобедните часове на кратък брифинг в НС съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отправи покана към ГЕРБ-СДС за стартиране на така очакваните разговори.

„Каним Мария Габриел, Бойко Борисов и преговорните екипи официално на преговори в удобно за тях време утре, 8 март, в Народното събрание“, каза той, държейки поканите в ръце.

Петков подчерта, че за партията му и ДБ влизането в еврозоната е огромен приоритет, и смяната на финансовия министър Асен Василев месеци преди това е абсурдна идея.

В отговор на получената от ПП покана, от ГЕРБ предложиха преговорите да започнат на 9 март, в 10.00 ч. в зала 232 на Народното събрание.

„Преговорният екип в състав - Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян заявява, че основните принципи и приоритети на управление са заложени, както в нашите работни проекти, така и във Вашия меморандум“, заявиха от ГЕРБ.

Едва след постигането на съгласие по споразумението и механизма на управление, можем да продължим съвместно по изработването на законодателната и управленска програми, добавят от партията на Борисов.

Президентът Румен Радев обяви графика за консултации с представителите на парламентарно представените партии в 49 НС.

На 11 март държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. На следващия ден той ще разговаря и с „Възраждане“, БСП и ИТН. /БГНЕС