В НС спорят по бюджета: Василев: МС се е замозабравил; ГЕРБ: Дълговете, които се теглят, трябва да се платят

Народните представители започнаха споровете за това дали да се внесе или не нов бюджет за догодина, предаде репортер на БГНЕС.

Това стана веднага, след като депутатите гласуваха и поставиха за първа точка разглеждането на декларацията на Продължаваме промяната за внасянето на Законопроект за държавния бюджет за 2023 г.

Румен Гечев от БСП отбеляза, че няма как да се съгласят с удължаването на показателите от тази година. "Да задължим служебното правителство без коментари и логики да развива тук, да внесе бюджета и да започнем дебата по реални показатели", категоричен е той.

Асен Василев, съпредседател на Продължаваме промяната посочи, че отсега до края на годината има месец. Той отбеляза, че МС до такава степен се е самозабравил, че премиерът Гълъб Донев и служебният министър на финансите отказват да отидат в парламента заради служебни задължения.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС няма да подкрепят декларацията на Продължаваме промяната. "Твърденията, че държавата се оставя на автопилот без бюджет не са верни. Когато говорим за разходи трябва да обърнем внимание и на приходната част. Затова обръщаме внимание на приходите. Всички ние сме за още по-високи пенсии, по-високи заплати, но за това обръщаме внимание за приходите. Когато говорим за приходите, трябва да кажем откъде ще дойдат тези разходи. Сега като виждаме какво се говори в разходната част на база на изборния популизъм, трябва да водим разговори още колко дългове ще теглим, кой и как ще ги плаща, и всички онези теми, свързани с връщането на тези дългове. Трябва да знаем, че всички тези дългове някой трябва да ги плати", подчерта той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ поясни, че е ясно на хората със здрав разум, че дълговете, които се теглят, трябва да се платят. Той се обърна към лидера на ДПС и отправи предложение към него да доразвие своето изказване и да посочи откъде ще дойдат средствата и какво трябва да продадем, за да се сдобием с тях.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС се обърна към ПП и попита от каква морална гледна точка тяхната ПГ се правят на моралисти при положение, че КС е обявил тяхно действие за противоконституционно. "Нямате право. Вие за 7 месеца успяхте да счупите всички рекорди - 15 млрд. лв. дълг на година", категоричен е той.

Асен Василев, съпредседател на ПП се намеси и заяви, че по време на дебатите за някои разпоредби за удължаване на Закона на бюджета е станало ясно, че служебният кабинет не иска да внесе бюджет, за да не се разкрият лъжите, които Мустафа Карадайъ досега е разказвал."Дългът по времето на ПП спадна с 2 млрд. лв., върнахме натрупания дълг от управлението на ГЕРБ - 3 млрд. лв. Целият дълг, който беше изтеглен стои в сметка на БНБ, целият дълг, който служебният кабинет е изтеглил стои в БНБ. Тази голяма лъжа се прави с една единствена цел – не, да не се нанесе щета на ПП, а за да се нанесе щета на социалната политика в тази държава, за да може да се върнем към бюджетирането на ГЕРБ и ДПС. Това е причината да не се внесе бюджет", подчерта той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също се намеси в дебата и заяви, че ако приемат удължаването на бюджета, то в края на догодина ще има минимум разлика от бюджетната прогноза от 5 млрд.лв., той дори посочи 10 млрд. лв. "Искаме ли да подпомогнем най-засегнатите хора или искаме да дадем излишъците на кръговете от фирми, които ДПС най-добре знаят кои са", попита той.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че не е планирал да се изказва, но именно изказването на Асен Василев го е предизвикало. "Защо не изтеглихте кредит на 2%, както направиха Хърватия, а оставихте служебното правителство да го направи на 5%. Ще ви помоля да бъдете малко по-смирен, защото когато става въпрос за морал, вие сте последният човек в залата, който да говори за морал", посочи той. /БГНЕС