В Лондон връчиха наградите Earthshot, учредени от принц Уйлям

Коста Рика, Милано и три компании за екологични технологии спечелиха първите пет награди за опазване на околната среда Earthshot, учредени от принц Уилям и съпругата му херцогиня Кейт Мидълтън, предаде Би Би Си. Носителите на наградите, всеки от които получава по 1 милион паунда (1,37 милиона долара), бяха обявени снощи на церемония в Лондон, на която присъстваха херцога и херцогинята на Кеймбридж и многобройни гост знаменитости.

Латиноамериканската република Коста Рика получи награда за прилагане на успешна и „иновативна политика, според която на гражданите се плаща за защита на тропическите гори и възстановяване на местните екосистеми“. Посочено е, че това е позволило да се удвои горската площ в страната и да се даде мощен тласък на екотуризма. Наградата получи и инициатива на град Милано за утилизиране на храни с изтичащ срок на годност. Създадената там система от центрове за сортиране дава възможност за бързо и ефективно изпращане на такива продукти от супермаркети до организации, които предоставят помощ на бедните и хората в неравностойно положение и приготвят храна за тях.

Награда получи и Coral Vita, бахамска компания, която предлага решение на проблема с смъртта на коралите, образуващи рифовете поради глобалното затопляне. Тя е разработила метод за отглеждане на бързо растящи корали на брега, които са устойчиви на високи температури и киселинност и по-късно могат да бъдат "засадени" в океана. Бяха отличени и индийската компания Takachar, чиито основатели измислиха мобилни инсталации за преработка на растителни отпадъци в торове и биогорива, както и фирмата Electrolyser, която възнамерява да разшири производството на компактни водородни генератори.

Всяка година новата награда ще бъде връчвана на пет лица или организации, които създават иновативни решения на предизвикателствата, пред които е изправена Земята при опазването на природата и борбата с изменението на климата. Както беше обявено миналата година, наградата се очаква да бъде присъждана за период от 10 години от 2021 до 2030 г.

Инициативата на херцога на Кеймбридж беше подкрепена от много известни личности, включително актрисите Кейт Бланшет и Ема Уотсън, основателят на китайската компания Alibaba Джек Ма, колумбийската певица Шакира, кралицата на Йордания Рания ал Абдула, бившият бразилски футболист Дани Алвес и британският телевизионен водещ и натуралист Дейвид Атънбъро./БГНЕС