В Кюстендил славят черешовия плод (видео)

Традиционният празник на черешата се провежда днес в град Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Десетки са щандове на селата, които са богато украсени с черешов плод. Пред общината са разположени още щандове на детски градини и на Института по земеделие в Кюстендил, черешови мозайки красят пространството, както и инсталация от полюшвани от вятъра кошници със закичени на тях череши.

Деца и възрастни, облечени в народни носии позират и се снимат пред украсените с много фантазия щандове с жителите и гостите на града под Хисарлъка.

„Тази година имахме проблеми заради неколкократните пролетни мразове, които засегнаха цветовете на черешовите дървета, което редуцира силно реколтата. Но в черешово-вишневия пояс, разположен край Кюстендил, реколтата е добра и стабилна”, каза пред БГНЕС доц. д-р Николай Христов от Института по земеделие в Кюстендил.

Той поясни, че създаденият преди 90 години институт наблюдава черешовите градини при всякакви метеорологични условия. Така се селектира кой сорт заслужава да отиде в производството и кой – не.

„Много често се правят грешки от производители, които закупуват посадъчен материал с неизвестен произход от Гърция, Украйна, Сърбия с неизвестни качества. И после се жалят, че невърви, как да върви, след като не е изпитано при нас”, попита риторично доц. Христов.

Традиционният празник на черешата се провежда днес в град Кюстендил

„Всичко, което сме наредили на щанда е от естествени материали, изложили сме освен това автентичните носии, ползвани при традиционните обичаи и обреди от дедите ни”, похвали щанда на селото си кметицата на Николичевци Спаска Методиева. Тя с гордост показваше изработените от черешови плодове две сърца, свързани в семейство чрез стрелата на Амур.

Празникът на черешата е един от двата най-прекрасни празници в Кюстендил, наред с този на плодородието, честван през есента. /БГНЕС