В Джерман блокираха Е-79 заради бъдещото депо за отпадъци

Стотина жители на дупнишкото село Джерман в 11.50 ч. днес блокираха за 20-на минути ГП Е-79 в знак на протест срещу предстоящото изграждане край селото на депо за битови отпадъци, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

"Вече 7 години се борим срещу това безумие, надеждата ни е в премиера Борисов", каза председателят на сдружение "Бъдеще за Джерман" Борислав Тасков.

Той припомни за пореден път как отреденият за депото терен край селото е свлачищен, поради което трасето на АМ “Струма“ е преместено оттатък река Джерман.

„При предишното кметско ръководство на Дупница имаше сключен договор с испанска фирма, като дойде кметът Чимев, прекъсна договора, така изпуснахме европейско финансиране на стойност 30 млн. евро, след това избраха най-неподходящия терен, не можаха да се вместят в него до 2015 г., питам кой ще понесе отговорността“, припомни Тасков.

Според него надеждата му е в „Дондуков“-1 или премиера Борисов, който трябва да се намеси, защото в Дупница не трябва да светнат лампички, а цял прожектор.

След кратък митинг в центъра на селото, над 100 души тръгнаха към Е-79 и го затвориха за 20-на минути.

Поредният протест в Джерман се започни с масирано полицейско присъствие от 8 патрулки, те се опасяваха протестиращите да не отидат и блокират магистрала „Струма“. /БГНЕС