В Бургас откриха светския паметник на Коджакафалията

В Бургас бе открит паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията – една от най-ярките личности, свързани със съвременното развитие на Бургас.

Коджакафалията с много труд и лишения натрупва състояние и става влиятелен търговец, но въпреки богатството си запазва своята скромност и отдаденост към съгражданите си. През целия свой живот той не спира да раздава спечеленото за благотворителност. С това Коджакафалията се превръща в един от най-големите дарители в България, оставя непреходна следа в историята на града и заслужено получава името „Бащата на Бургас“. Цялото си имущество от 25 000 000 златни лева, което днес се равнява приблизително на 1 100 000 000 лева, той дарява на общината, за да се развие градът и да се помогне на бедните. Според изследователите, той дарява 6 пъти повече злато от Евлоги и Христо Георгиеви.

Чрез паметника, създаден от скулптора Радостин Дамасков, бургаската общественост отдава почит към личността и делото на големия благодетел. Паметникът се намира на метри от училището, което носи неговото име. Наблизо е и т.нар. „километричен камък“, който някога е показвал на пътниците, че им остава още 1 километър, докато стигнат града. /БГНЕС