В Барселона Европол разкри печатница за фалшиви паспорти

Служители от испанската национална полиция (Polícia Nacional) и полицейските сили на Барселона (Guàrdia Urbana de Barcelona), подкрепяни от Европол, унищожиха организирана престъпна група, замесена в престъпления срещу собствеността, улесняване на нелегалната имиграция и измами с документи.

При акцията са били иззети мобилни устройства, почти 2000 подправени паспорта и лични карти на 56 различни националности, около 13 000 евро в брой, тетрадка, съдържаща счетоводни записи на престъпната дейност (поръчки, цени, доставки).

Освен това е иззето оборудване за фалшифициране на документи, включително два принтера, една машина за ламиниране и един скенер, специален лаптоп, инструменти за професионално изрязване на документи, UV мастила, спрейове, пластмаси с официални мерки за сигурност, чипове за лични карти, игли и конци за шиене на паспортни книжки.

Престъпната мрежа е участвала в фалшифицирането и разпространението на подправени документи. Тя също така е част от верига за трафик на оригинални документи, откраднати в Испания. Те се използвали от от хора със сходни физически характеристики от страните от Близкия изток, за да улеснят незаконното им влизане в ЕС.

По време на акцията нахлуването в къщата на главния заподозрян в Барселона доведе до преустановяване на дейността на печатница за фалшиви документи. Там са били произвеждани фалшиви документи с висококачествени защитни елементи като UV холограми.

Европол улесни обмена на информация и предостави аналитична подкрепа на акцията на местната полиция. Разследването е разработено като част от Съвместния оперативен екип EMPACT Doc Fraud за борба с измамите с документи в ЕС, насочени към организираните престъпни групи, участващи в производството на фалшификати и трафика на подправени или незаконно получени документи./БГНЕС