Увеличението на пенсиите се отлага до Коледа

От 1 октомври 2021 г. влиза в сила единствено антикризисната мярка от 120 лв. добавка към всяка една пенсия, която ще се изплаща до края на годината за месеците октомври, ноември и декември. Това решиха депутатите от Комисията по бюджет и финанси, които на извънредно заседание обсъждаха актуализацията на парите в Държавното обществено осигуряване (ДОО), предаде репортер на БГНЕС.

Комисията се обедини и около решението за почти двойно увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което нараства от 380 лв. на 650 лв.

Депутатите ревизираха решението на пленарната зала във вторник, когато приеха от 1 октомври минималната пенсия да нарасне от 300 на 370 лв., максималната – на 1500 лв. Вместо от началото на следващия месец, увеличението ще се случи от 25 декември, а от тогава ще бъде в сила и преизчисляването на пенсиите на база действителен стаж с коефицент 1,35.

„Ако се приеме в зала това, което комисията прие, ще има допълнителен разход от 115 млн. лв. над този, който беше предвиден в първоначално внесения проект, който може да бъде покрит от идентифицираните допълнителни приходи“, обясни финансовият министър Асен Василев.

Ако мерките влязат в сила едновременно, разходът в бюджета ще се повиши на 571 млн. лв.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарната зала на заседанието в четвъртък. /БГНЕС