Усукване във времето: минало, настояще и бъдеще на площадка „Мавзолей“

Инсталация, усукана във времето, ще бъде монтирана в сърцето на София за период от една година. Авторът на проекта "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било" Красимир Терзиев е спечелилият творец, който ще презентира идеята си на площада на някогашния мавзолей.


"През тази година продължаваме програмата "Навън" на Столична община, в която на мястото на някогашния мавзолей даваме място на творци за тяхната намеса в градска среда, съобщи днес Яна Генова, заместник-кмет направление култура, предаде репортер на БГНЕС.


Генова припомни, че през 2022 г. проектът на твореца Красимир Терзиев е одобрен. Той ще стои в центъра на София в продължение на една година.


Авторът на творбата Красимир Терзиев обясни, че проектът струва 100 000 лв. и ще представлява триизмерна визуализация на кратката сентенция "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било". Това е текст, който свърза историята на бившия мавзолей, така и с особения момент на съвременността, в който пребиваваме – с преработването на миналото и визиите за бъдещето", заяви Красимир Терзиев.

Той поясни, че основното му желание е било да привлече публиката и тя да стане част от произведението.

Предлага се структурата на кръг, положен хоризонтално върху терена, позволяващ поглед отдалеч единствено през нощта, когато надписът светне, но заедно с това и обживяване на самата структура през цялото време с предоставянето на възможността хората да седнат върху буквите в кръг и станат част от произведението в символичен но и в съвсем физически приобщаващ план.

"Този кръг от триизмерни букви е с диаметър 10 метра и публиката може да сяда в кръга, планираме дори програми със събития. Идеята е да скъсим дистанцията и хората да станат част от проекта", обясни Красимир Терзиев.

Откриването на инсталацията ще се случи в дните след Великденските празници. /БГНЕС