Урсула фон дер Лайен на обиколка в страните от Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига днес следобед на посещение в Скопие. Според македонските медии, една от темите на разговорите ѝ ще бъде спорът с България.

От Брюксел не съобщават предварително подробности във връзка със срещите и уточниха, че информация ще бъде предоставена след това. Засега единственото послание към Скопие е, че „ЕС държи на региона”.

Фон дер Лайен ще се срещне с лидерите и ще разговаря за двустранните отношения с ЕС и по регионалните въпроси, като перспективите за преговорите за членство на РС Македония в ЕС ще бъде част от по-обширна дискусия. Целта на председателят на ЕК е да потвърди ангажимента на Брюксел към региона и перспективата за преговори за членство в ЕС с тези държави, когато времето и условията бъдат подходящи и завършат преговорите, заяви Дана Спинант – говорител на ЕК.

Предвидени са разговори с премиера Зоран Заев, с вицепремиера по европейски въпроси Никола Димитров и с министърът на външните работи Буяр Османи. По-късно Фон дер Лайен и Заев ще дадат съвместна пресконференция.

Председателят на ЕК ще бъде приета и от президента на страната Стево Пендаровски. Предвидена е вечеря, на която ще присъства и председателят на парламента Талат Джафери.

Скопие е втората спирка от балканската обиколка на Урсула фон дер Лайен в Западните Балкани, чиято цел е да потвърди ангажимента на ЕС към региона. Планирано е от 28 до 30 септември тя да посети всички 6 държави от Западните Балкани.

Визитата е седмица преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе на 6 октомври в Словения. /БГНЕС

Скопие / РС Македония