Управляващите отново се събраха на вечерно заседание

Нов съвет на коалицията се провежда тази вечер в Министерски съвет. Управляващите се събират по искане на премиера Кирил Петков, който призова и президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата за еврочленството на Република Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

На влизане в Министерски съвет коментари направиха Станислав Балабанов от „Има такъв народ” и Атанас Атанасов от "Демократична България".

Станислав Балабанов: Обратното броене на търпението е стартирало

Обратното броене на търпението е стартирало. Коалиционното споразумение е останало напоследък на заден план, „Продължаваме промяната” да спрат да управляват еднолично, каза депутатът от „Има такъв народ” Станислав Балабанов преди началото на Коалиционния съвет.

Балабанов беше категоричен, че РСМ трябва да изпълнява договора, да напишат с големи букви, че българите са народ с равни права, не малцинство.

Според депутата няма нужда от свикване на нов КСНС по тази тема.

Има ясна позиция от страна на всички политически партии, каза Балабанов.

Той бе категоричен, че ще попита вътре и за спорния български закон „Магнитски”, който днес предизвика вълна от бурни реакции.

Балабанов го определи като „най-голямата бухалка, фашистка идея”

ПП казват, че не е имало такова нещо в Министерски съвет. Само че фактологията е друга, каза още Балабанов.

Атанас Атанасов: Няма условия за вдигане на ветото

В момента няма условия да се вдигне ветото за започване на преговори на РС Македония за членство в Европейския съюз, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на “Демократична България”, на влизане в Министерски съвет.

“За съжаление, в момента няма условия да се вдигне ветото. България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници и по никакъв начин не помагат нашите партньори от РС Македония. Не знам какво ново ще науча”, каза още Атанасов.

Според него на КСНС при президента могат да се чуят всички мнения, включително там участват и службите.

“Не съм оптимист към настоящия момент по тази тема”, каза още Атанасов. На въпрос дали е необходимо свикването на такъв КСНС, Атанасов отговори: "6 месеца малко време ли са? Не знам дали има такъв напредък, моето притеснение е, че няма". /БГНЕС