Уориърс и Бъкс потеглиха с успехи в полуфиналите на НБА

Голдън Стейт Уориърс спечели визитата си на Мемфис Гризлис със 117:116 в първи мач от полуфиналите на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА).

В залата на „гризлитата“ „воините“ стигнаха до успеха след решителна тройка на Клей Томпсън и отнеха домакинското предимство на съперника в сблъсъка на Запад. Томпсън разплака Мемфис с точна стрелба зад арката 36 сек преди края на мача, като тимът на Стив Кър превъзмогна изгонването на Дреймонд Грийн през първото полувреме.

Клей Томпсън (д).

Центърът на Уориърс бе с шест точки, четири борби, три асистенции, три кражби и един блок, преди да поеме преждевременно към съблекалнята. Над всички за победителите бе Джордан Пул, който продължи с отличното си представяне от началото на плейофите и завърши с рекордните в кариерата си в елиминациите 31 точки, добавяйки, осем борби и девет асистенции. 24 за успеха добави Стеф Къри, 17 точки записа Андрю Уигинс, а Томпсън се отчете с 15 пункта.

Джа Морант и Джарен Джаксън-младши комбинираха за общо 67 точки за Мемфис, като Морант остана на една борба от трипъл-дабъл – девет борби и десет асистенции, докато Джаксън-младши овладя десет борби за дабъл-дабъл. Техните усилия обаче се оказаха недостатъчни за Гризлис, които приемат Голдън Стейт в мач номер 2 от серията във вторник вечер.

Янис Адетокумбо (л).

В Източната конференция, шампионите от Милуоки Бъкс също започнаха с победа при гостуването на Бостън Селтикс след 101:89 в зала „ТиДи Гардън“. Двукратният носител на приза за Най-полезен играч в Лигата Янис Адетокумбо изригна с трипъл-дабъл – 24 точки, 13 борби и 12 асистенции, като направи и два блока. Той не бе най-резултатен за „елените“ – Джру Холидей завърши с 25 пункта, девет борби, пет асистенции и три кражби. С дабъл-дабъл се отчете Боби Портис, който приключи с 15 точки и 11 овладени топки.

Бостън загуби първия си мач от началото на плейофите след четирите последователни победи над Бруклин Нетс в първи кръг. Джейсън Тейтъм завърши с 21 точки, но едва 6/18 при стрелбата от полето. Четирима баскетболисти на Име Удока приключиха с двуцифрен точков актив, но тимът стреля едва 33.3% от игра за целия двубой. Мач номер 2 е насрочен за вторник вечер. /БГНЕС