Уолтър Ръсел Мийд: Упадъкът на Британия – от Чърчил до Тръс и Сунак

Като оставим настрана вътрешната политика, Великобритания никога не е била по-могъща. Не Обединеното кралство се проваля, а неговите политици и дипломати.

Първият министър-председател на кралица Елизабет II беше Уинстън Чърчил. Последният беше Лиз Тръс. Едва ли повечето хора биха нарекли това напредък.

Поредицата от катастрофи на четирима поредни консервативни премиери – Дейвид Камерън, Тереза Мей, Борис Джонсън и Лиз Тръс – направи някога най-успешната политическа партия в западния свят да изглежда като посмешище. Лейбъристите, за щастие, се освободиха от оковите на корбинизма, но след дванайсет години лутане готовността им да управляват остава под въпрос. Лейбъристите не са изпитани във властта и са разделени от „Брекзит“, така че за тях ще бъде по-лесно да спечелят избори, отколкото да водят страната в трудни времена.

Упадъкът на страната е лесно да бъде преувеличен. При всички неуспехи в икономиката и политиката, ако не се задълбочавате в парламентарните кулоари, Великобритания е в подем. В културно отношение – от „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“ до хобитите от Средната земя - Елизабетинска Великобритания винаги е била напред. Нейните университети и наука постоянно получават най-високи оценки. Финансовата индустрия на страната се възстанови от сътресенията по време на Втората световна война и се превърна в проводник на иновации на едни от най-сложните пазари в историята. Нейните автори и журналисти се четат с удоволствие от целия свят. Нейната монархия заема специално място и вълнува въображението на целия свят. Целият свят подкрепя британските футболни отбори, следи жителите на „Имението Даунтън“ и се вълнува от Хари Потър и Джеймс Бонд. Изненадващо е, че дори британски готвачи и кулинарни предавания са постигнали световен успех.

С други думи, не Великобритания е тази, която се проваля, а нейните политици и дипломати. При цялата динамика на своите предприемачи, банкери, артисти и учени Великобритания постоянно губи позиции пред съперниците си от Европа и Азия. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по отношение на БВП на глава от населението, коригиран спрямо покупателната способност през 2021 г., Великобритания изостава от Германия, Франция и Ирландия и е малко под средното ниво за ОИСР.

Големият икономически спад (и последващият спад на международната мощ и влияние) може и да не е това, което повечето британци искат, но той е естественият резултат от политиките, които те неизбежно избират. Това разминаване между стремежите на Великобритания на световната сцена и нейната вътрешна политика преследва страната още от времето, когато лейбъристкото правителство на Клемент Атли прокарва сериозни социалистически промени в икономиката, опитвайки се да запази Великобритания като световна сила.

Ерата на Тачър се оказа по-скоро изключение, отколкото повратна точка. Малцинството британски консерватори, които споделяха нейните възгледи за икономиката и обществото, не успяха да надделеят дори в собствената си партия, камо ли да наложат политиките си на скептичната общественост.

Тази дилема се задълбочи от „Брекзит“. Излизането от Европейския съюз би се получило само, ако Великобритания се върне към още по-радикалните пазарни политики на Тачър и се превърне, както се изразиха нейните привърженици, в „Сингапур на Темза“ - икономика, свободна от ограниченията на ЕС. Но повечето гласоподаватели изобщо не искаха това.

За много от избирателите на консерваторите и лейбъристите гласуването за „Брекзит“ беше вот срещу промяната. Те искаха ограничаване на имиграцията, спиране на строителството и блокиране на селските райони, както и недопускане на бюрократите от ЕС и лондонския елит в британския живот. Никой от тях не е радикален привърженик на радикалната промяна, а по-скоро хобит, който иска да запази Графството си непроменено.

С краха на премиерския мандат на Тръс хобитите категорично побеждават тачеристите. Това вероятно ще означава преминаване от твърдия „Брекзит“, подкрепян от Борис Джонсън, към неговата по-мека форма, при която Обединеното кралство ще се ангажира с по-строги правила на ЕС в замяна на широк достъп до европейския пазар. Това едва ли е пътят към икономическо или дипломатическо съживяване, но в очакване на дълъг и мъчителен дебат за евентуално връщане в ЕС, британските избиратели настояха за това.

Тази фундаментална безизходица в британския живот е съпроводена от продължително понижаване на качеството на британските политици. Страната, която някога е произвеждала плеяда от политически звезди, изглежда обречена да произвежда само леки и посредствени хора. С изключение на Маргарет Тачър и Тони Блеър, никой от следвоенните лидери не е вдъхновяващ или впечатляващ. В наши дни най-добрите британски политици са отчуждени.

Може би проблемът е, че предимствата на политическата кариера във Великобритания намаляват с намаляването на глобалната ѝ роля, докато възможностите в бизнеса, културата и спорта са не по-малко ярки, отколкото в разгара на Викторианската епоха. Британските банкери, музиканти, предприемачи и футболни звезди са също толкова богати и известни, колкото и техните викториански предшественици, докато жадните за алкохол британски политици се борят за пари в сянката на предишната слава.

Преди 60 години Дийн Ачесън отбеляза, че Великобритания е загубила империята си, но така и не е намерила нова цел. Това дълго търсене продължава… /БГНЕС

--------------------

Уолтър Ръсел Мийд е професор по международни отношения и един от водещите специалисти по геополитика в съвременния свят. Той е автор на популярната статия „Геополитиката се завръща“, която е публикувана от списание „Форин Афеърс“ през 2014 г. и преведена на български от БГНЕС. Неговият настоящ анализ е публикуван в „Уолстрийт джърнъл“.